analityczna
Radek:
W prostej o równaniu 2x+y+6=0 zawiera się bok kwadratu opisanego na okręgu o równaniu
x2+y2−2y−4=0 wyznacz wsp wierzchołków
(0,−4) (0,6) (−4,4) (4,−2) ?
5 mar 18:02
bezendu:
Chyba nie takie te punkty.
5 mar 18:05
Mila:
Rozwiąż Bezendu.
5 mar 18:06
Aerodynamiczny: układ równań 2 stopnia

a pozostałe 2 za pomocą wektorów najszybciej.
A jak to zrobiłeś? Jak znajdę kartkę to sprawdzę
5 mar 18:07
bezendu:

2x+y−6=0⇒y=−2x+6
Punkt styczności z okręgiem
x
2+(−2x+6)
2−2(−2x+6)=5
5x
2−20x+20=0
x
2−4x+4=0
(x−2)
2=0
A=(2,2)
Długość promienia to połowa boku
(x−2)
2+(−2x+6−2)
2=5
I z tego wychodzi równanie kwadratowe dające już inne punkty jak Twoje
5 mar 18:09
Tadeusz:
... zacznij od sprawdzenia treści zadania
5 mar 18:11
bezendu:

Prosta równoległa do prostej y=−2x+6 ma równanie postaci y=−2x−4
Wyznaczam wierzchołki na prostej y=−2x−4 (punkt styczności B=(−2,0)
(x+2)
2+(−2x−4)
2=5
x
2+4x+4+4x
2+16x+16−5=0
5x
2+20x+15=0
x
2+4x+3=0
Δ=4
√Δ=2
y
1=2
y
2=0
Więc albo ja się mylę albo Ty.
5 mar 18:14
Tadeusz:
... TYLE, ŻE W TREŚCI jest inne równanie prostej
Patrz na znaki
5 mar 18:17
bezendu:
Ja takie zadanie widziałem w zielonym Aksjomacie i znaki były tak jak ja podałem. Bo
przepisałem z mojego arkusza. Ale niech wypowie się autor.
5 mar 18:20
Radek:
Przepraszam prosta zawierająca bok ma równanie 2x+y−6=0
5 mar 18:22
Tadeusz:
napisałem mu to w poście z 18:11 .... ale on wrzucił zadanko i ma to w poważaniu ...
5 mar 18:23
bezendu:
Tadeusz czyli moje rozwiązanie ok ?
5 mar 18:24
Radek:
Przeprosiłem już i nie mam nic w poważaniu !
5 mar 18:24
Tadeusz:
... przepraszam ....ale nie sprawdzałem
W zgaduj−zgadulach nie biorę udziału −
5 mar 18:25
bezendu:
a ktoś tu mówi o zgaduj zgadula ? Napisałem przecież jak wyliczyłem ?
5 mar 18:29
bezendu:
Potwierdzi ktoś mój wynik ?
5 mar 18:33
Mila:

W prostej o równaniu 2x+y−6=0 zawiera się bok kwadratu opisanego na okręgu o równaniu
x
2+y
2−2y−4=0 wyznacz wsp. wierzchołków .
2x+y−6=0⇔y=−2x+6
Ronanie okręgu:
x
2+(y−1)
2−1−4=0
x
2+(y−1)
2=(
√5)
2 postać kanoniczna. r=
√5
Punkt styczności:
x
2+(−2x+5)
2=5
x=2, y=2
K(2,2) środek boku kwadratu
a=2r=2
√5 długość boku kwadratu.
Kreślę okrąg o środku K(2,2) i R=
√5
(x−2)
2+(y−2)
2=5 i y=−2x+6
Znajduję punkty przecięcia
(x−2)
2+(−2x+6−2)
2=5
(x−2)
2+(−2x+4)
2=5⇔
x=1 lub x=3
y=4 lub y=0
A=(3,0)
B=(1,4)
C(x
c,y
c) wsp. obliczę korzystając z symetrii wzdględem punktu S.
S jest środkiem AC i BD
S=(0,1)
x
c+3=0 i y
c=2
x
c=−3, y
c=2
C=(−3,2)
D(x
d,y
d)
x
d=−1, y
d=−2
D(−1,−2)
Odp.
A=(3,0)
B=(1,4)
C=(−3,2)
D(−1,−2)
5 mar 18:56
Mila:
Taka jest odp.?
5 mar 18:59
bezendu:
Ja liczyłem tak jak Ty
Mila tylko tam drobny błąd w znakach
5 mar 18:59
Radek:
Taka jest odp (0,−4) (0,6) (−4,4) (4,−2)
5 mar 18:59
Mila:
Radek zobacz czy moja treść się zgadza z tą co w książce.
5 mar 19:02
5 mar 19:04
Mila:
To ja zaraz sprawdzę, gdzie się pomyliłam, ale teraz mam przerwę na kolację.
Bezendu, sprawdx w Twojej książce zgodność mojej treści i odpowiedź.
5 mar 19:08
bezendu:
Mila masz dobrze, w tej książce jest pełną błędów. Zresztą mi wyszły takie same wyniki
5 mar 19:09
Radek:
Dziękuję.
5 mar 19:59