Równanie
Maja: 1. Rozwiąż równanie x3−36=12x−3x2
5 mar 17:38
Maja: mam problem z jeszcze jednym, nie pamiętam jak się to rozwiązuje : log√3 9
5 mar 17:44
Aerodynamiczny: Znasz twierdzenie Bezouta?
log√39=x
√3x=9
5 mar 17:50
Aerodynamiczny: A w tym pierwszym można łatwiej, pogrupuj wyrazy
5 mar 17:51
Maja: już zrobiłam to drugie
5 mar 17:53
Maja: ale jak wiadome na jedną a niewiadome na drugą?
5 mar 17:54
Aerodynamiczny: Nie wszystko na jedną stronę, większość przerzuca na lewą, ale to nie ma znaczenia

x
3 + 3x
2 −12x − 36 = 0
x
2(x+3) −12(x+3) = 0
(x
2−12)(x+3) = 0
Dalej to już chyba wiesz

Albo szukasz takiego a żeby W(a)=0 i dzielisz wielomian przez dwumian
x−a
5 mar 17:57
Mila:
Wszystko na lewo i grupowanie wyrazów, wyłącznie wspólnego czynnika.
5 mar 17:58
Maja: super bardzo Ci dziękuję Aerodynamiczny
5 mar 18:05
Maja: | | sinα − cosα | | 1 | |
Kąt α jest ostry i |
| = |
| . Oblicz tgα. |
| | sinα + cosα | | 3 | |
5 mar 18:18
Hajtowy: Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
5 mar 18:20
Wazyl: "Na krzyż" 3sinα−3cosα=sinα+cosα
2sinα=4cosα⇒ sinα=2cosα
5 mar 18:23