jerey: | | 2 | |
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji |
| w przedziale <−5,10> |
| | √2x2−4x+3 | |
5 mar 17:34
Player: Dzieki
najmniejsza wartosc ulamka dla najwiekszego mianownika
najwiekszy miaownik ? w przedziale <−5,10>
to f(−5) lub f(10)
5 mar 17:39
Tadeusz:
... oj Palyer ... pomyśl czy napewno
5 mar 17:41
Tadeusz:
... musisz sprawdzić czy w rozpatrywanym przedziale mianownik nie ma ekstremum
A MA 
... sprawdź współrzędne wierzchołka dla f(x)=2x
2−4x+3
5 mar 17:52
jerey: dobra juz wiem o co chodzi, trzeba rozpatrzec funkcjie homograficzną i wszystko wiadomo co i
jak.
5 mar 17:52
Tadeusz:
... jaką znów homograficzną ... Gdzie tu ją widzisz ...
5 mar 17:53
jerey: ekstremum ; f(1) = 2
minimum f(10)
5 mar 17:53
jerey: | | 1 | |
widzę to tak , ze funkcja |
| jest malejąca dla x>0 , zatem jej ekstrema będzie w |
| | x | |
wierzchołku paraboli 2x
2−4x+3
5 mar 17:55
Tadeusz:
... a powinieneś widzieć to tak
Wyrażenie w mianowniku przyjmuje wartość najmniejszą dla x=xw funkcji
f(x)=2x2−4x+3
Wykresem tej funkcji jest bowiem parabola ramionami do góry ( a>0 ) czyli posiada minimum
5 mar 18:04
PW: Istotne jest też, czy xw należy do zadanego przedziału <−5,10>, więc należy zacząć od
znalezienia xw.
5 mar 18:10