rozwiąż nierówność wielomianową
Gabi: (x2−x−6)(x2+2x−3)<0
bardzo prosze o napisanie po kolei jak i co ! Nie umiem tego rodzielic na początku ..
5 mar 17:34
Mila:
Zapisz w postaci iloczynowej trójmiany kwadratowe.
5 mar 17:36
Gabi: prosiłabym o dokładne rozpisanie bo nie rozumiem trochę
5 mar 17:56
Aerodynamiczny: Znasz Δ
5 mar 17:58
Gabi: tak
w pierwszym Δ= 25 a w drugim Δ=16
5 mar 18:01
Mila:

1)
(x
2−x−6)=0
Δ=1+24=25
| | 1−5 | | 1+5 | |
x= |
| =−2 lub x= |
| =3⇔ |
| | 2 | | 2 | |
x
2−x−6=(x+2)*(x−3)
2)
(x
2+2x−3)=0
Δ=4+4*3=16
| | −2−4 | | −2+4 | |
x= |
| =−3 lub x= |
| =1⇔ |
| | 2 | | 2 | |
(x
2+2x−3)=(x+3)*(x−1)
3)
(x
2−x−6)(x
2+2x−3)<0⇔(x+2)(x+3)*(x−1)*(x−3)<0
x∊(−3,−2)U(1,3)
5 mar 18:24