humanista : Dany jest wielomian W(x)=(x−2)[x2+(2p+1)x−3p2]
a) Udowodnij, że dla każdej wartości parametru p wielomin W(x) ma co najmniej dwa pierwiastki.
b)Wyznacz tę wartość parametru p, dla której wielomian W(x) ma pierwiastek dwukrotny.
Da ktoś jakąś wskazówkę
5 mar 17:01
..:
jeden pierwiastek już masz ...
Skoro W(x) ma mieć co najmniej dwa to P(x)=x2+(2p+1)x−3p2 ma dać co najmniej
jeszcze jeden
5 mar 17:05
..:
Δ=(2p+1)2+12p2=4p2+4p+1+12p2=16p2+4p+1 ... a toto przyjmuje wartości
dodatnie dla dowolnego p
Oznacza to że że P(x) ma dwa pierwiastki dla dowolnego p
5 mar 17:14