granice
pawel95: GRANICE do sprawdzenie / obliczenia / wyjaśnienia.
| | 3√x+1 − 3√1−x | | 3√x+1 + 3√x−1 | | 0 | |
1) limx→0 |
| = limx→0 |
| = [ |
| ] = |
| | x | | x | | 0 | |
| | | 1 | | 1 | |
| + |
| | | 3 3√(x+1)2 | | 3 3√(x−1)2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
= limx→0 |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
tutaj "włożyłem" minus pod pierwiastek, bo w odp. mam podane
23, a z minusem nie chce mi
wyjsc, czy tak trzeba to robic ?
| | x2+1 | | ∞ + 1 | | ∞ | | 1 | |
2) limx→∞ |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1−2*x2 | | 1 − 2∞ | | −2∞ | | 2 | |
tutaj chodzi mi bardziej o poprawnosc zapisu, moze np w nawiasie wkadratowym zapisac:
| | x2+1 | | ∞ + 1 | | ∞ | | 1 | |
limx→∞ |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = |
| |
| | 1−2*x2 | | 1 − 2∞ | | −2∞ | | 2 | |
| | √x+h − √x | |
3) limh→0 |
| tutaj potrzebuje pomocy |
| | h | |
| | 1 | |
odp. |
| dla x > 0 i ∞ ( granica prawostronna właściwa ) dla x = 0. |
| | 2√x | |
5 mar 17:01
MQ: | | ∞ | |
2) jest źle. Z symbolu |
| nie wynika granica 1/2. Najpierw podziel licznik i mianownik |
| | 2∞ | |
przez x
2
| | 0 | |
3) rób tak samo jak 1), bo tam też masz |
| |
| | 0 | |
5 mar 17:06
Player: dzieki
| | | |
2) limx→∞ = |
| = limx→∞ = U{ 1 + |
| | | |
5 mar 17:15
pawel95: w 2 bedzie tak ?
5 mar 17:18
pawel95: 3) zal. x ≥ 0
| | 1 | | 1 | |
limh→0 |
| − |
| = 0 ? |
| | 2*√x+h | | 2*√x | |
5 mar 17:22
5 mar 17:24
PW: W 1) − tak, "minus wciągnąć pod pierwiastek" i zastosować porządnie wzór
− licznik będzie równy 2x, mianownik x(
3√(x+1)2 −
3√(x+1)(x−1) +
3√(x−1)2)
5 mar 17:36
pawel95: oks, dzieki
w granicach zawsze mianownik zapisywac w tej ostatecznej formie ? ( moze to wplynac na wynik?)
| | 1 | |
,bo np |
| nigdy nie zapisuje U{√5{5}}, nie trzeba, prawda ? ( chodzi mi o mature ) |
| | √5 | |
5 mar 17:44
pawel95: a co do zad. 2 i 3 juz wszystko jasne, dzieki za pomoc.
5 mar 17:45
PW: To tak jakbyś się zastanawiał co lepsze:
Moja uwaga do zadania 1) natomiast dotyczyła faktu, że nie musiałeś stosować tw. de l'Hospitala
− wystarczył wzór skróconego mnożenia.
5 mar 17:56
pawel95: Dzieki
ok =! ,dzieki
5 mar 18:01