Ponawiam prosbe
Jo91: | (x+3)(x −2) + (3−x)(x +2) −x2 + 1*(x2−4) | |
| = 0 |
| (x−2)(x+2) | |
wyszlo mi −x
2 + 2x −4 = 0 czy zapisi wynik jest prawidlowy i jak dalej to rozwiazac?
5 mar 16:50
drax122: By takie równanie było równe zeru jego licznik musi być równy 0. (Musisz też pamiętać o
założeniu (x−2)(x+2) NIE jest równe 0 )
W tym przypadku:
(x+3)(x −2) + (3−x)(x +2) −x2 + 1*(x2−4) = 0 ⇒ x2 − 2x + 3x − 6 + 3x − x2 − 2x − x2 +x2 −
4 =0 ⇒
4x−6−2x−4 =0 ⇒ 2x = 10 ⇒ x = 5
Czyli rozwiązaniem jest x = 5 (Sprawdźmy z założeniem...)
x+2 = 0 lub x−2=0 ⇒ x=2 lub x=−2 ⇒ x∊R\ 2 i −2
5 mar 17:19
Jo91: Dziekuje bardzo.
5 mar 17:25