wartość bezwzględna
Edyta: jak to obliczyć:
|m−3| − |m| =−3
5 mar 16:42
Mila:
Rozważ w przedziałach .
5 mar 16:44
wredulus:
Najprosciej ... graficznie
|m−3| − |m| = −3 ⇔ |m−3| = |m| − 3
I rysujesz f(m)=|m−3| oraz g(m)=|m| − 3
Przeciecie tych funkcji to Twoje rozwiazania
5 mar 16:46
Edyta:

takie przedziały tak to wygląda
5 mar 16:49
MQ: Można to też potraktować jako odległości punktu na osi liczbowej, wtedy ten zapis oznacza,
odległość m od 3 jest o 3 jednostki mniejsza niż od 0.
Widać od razu, że spełnione jest to dla wszystkich punktów na prawo od 3, wraz z 3, czyli m≥3.
5 mar 16:51
Edyta: dziękuje wszystkim
5 mar 17:00
Mila:

|m−3|=m−3 dla m≥3
|m|=m dla m≥0
1) m∊(−
∞,0) wtedy masz równanie
−m+3−(−m)=−3⇔
−m+3+m=−3
3=−3 sprzeczność, brak rozwiązań w podanym przedziale
2)m∊<0,3)
−m+3−m=−3
−2m=−6
m=3∉<0,3)
3) m∊<3,
∞)
m−3−m=−3
−3=−3
każda liczba m∊<3,
∞) spełnia równanie
Metoda graficzna:
f(m)=|m−3|
g(m)=|m|−3
m≥3
5 mar 17:19
Player: Dzieki
a(m) = l m − 3 l
b(m) = l m l − 3
5 mar 17:28