tryg
matmematyka: cosα=−√2/3 r=2
ctg=−2 r=1
28 paź 17:57
matmematyka: cos(180−α)sin(−α)ctg(−α−90)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tg(540+α)sin(α−180)tg(−α)
prrzedstaw w najprostszej potaci
28 paź 18:00
godzio187: cos(180−α) = −cosα
sin(−α)=−sinα
ctg(−α−90)=tgα
tg(540+α)=tgα
sin(α−180)=cosα
tg(−α)=−tgα
| −cosα*(−sinα)*tgα | |
|
|
| tgα*cosα*(−tgα) | |
| sinα | | cosα | |
| =sinα*(− |
| )=−cosα |
| −tgα | | sinα | |
28 paź 18:10
godzio187: wydaje mi sie że dobrze ale głowy nie dam
28 paź 18:11
matmematyka: dzx
28 paź 18:14
matmematyka: mam takie cos jeszcze tg(−5/4π)+2ctg(−7/9 π)
cos(−4/3π*−π/4)*cos(2/3π)
28 paź 18:17
matmematyka: tg(3/4π)*ctg3/4π−sin(−3/4π)*cos13/3π
28 paź 18:17
godzio187: dobra zara porobie
28 paź 18:39
godzio187: zapamietam ze tg i ctg mozna nam przsuwac o 180
o, bd zamieniac na
o bo mi latwiej

tg(−5/4π)=tg(−225)= tg(135) = tg(90+45)=−ctg45=−1 <= dodalem 2*180 zamieniając tg(−225)=
tg(135)
ten 2 napewno dobrze napisany ?
cos(−4/3π*(−π/4)=cos(120*90 +0) = cos(0)=1 <− lezy na 0
ocos w 1 i 4 cw jest dodatni
| | 1 | |
cos(2/3π)=cos(120) = cos(2*90−60)= cos60 = |
|
|
| | 2 | |
ja juz lece wiec wiecej nie zrobilem
28 paź 18:51
godzio187: | | 1 | | 1 | |
to 2 wyjdzie w takim razie 1* |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
teraz następne
tgx*ctgx= 1
czyli:
1−sin(−3/4π)*cos13/3π
| | √2 | |
sin(−3/4π)=sin(−135)=sin(225)=sin(270−45)=−cos45=− |
|
|
| | 2 | |
| | 1 | |
cos13/3π=cos(780)=cos(60)= |
|
|
| | 2 | |
czyli:
| | √2 | | 1 | | √2 | | 4+√2 | |
1−(− |
| )* |
| =1+ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
28 paź 21:36