Bryły obrotowe
Radek:

Dany jest trojkat rownoramienny, w ktorym kat przy podstawie ma miare 30 stopni,
a wysokosc opuszczona na podstawe jest rowna 1. Oblicz objetosc i pole powierzchni bryly
otrzymanej przez obrot tego trojkata
wokol jego podstawy.
Zanim zacznę liczyć mam pytanie czy rysunek jest dobrze wykonany ?
5 mar 16:13
Mila:
Nie. POprawić?
5 mar 16:16
Radek: Można poprawić i powiedzieć dlaczego nie bo nie wiem co jest źle ?
5 mar 16:17
Mila:
5 mar 16:24
Radek: Wiec H =2√3, a r=1?
5 mar 16:31
Domel: Ano
5 mar 16:33
Mila:
Masz Δ równoboczny o boku 2.
R=1
5 mar 16:33
Domel:
| | 1 | |
No r dobrze a H = |
| |
| | tg30° | |
5 mar 16:36
Radek:

2x=h ?
tg30=
1x
x=
√3
5 mar 16:40
Mila:
Dobrze Radek.
5 mar 16:43
Radek: To jeżeli 2x=h
a x=√3, to wtedy h=2√3? bo trochę nie rozumiem
5 mar 16:46
Mila:
Masz dwa stożki złączone podstawami, każdy z nich ma wysokość √3.
5 mar 16:58
Radek: A dzielimy na dwa bo mamy dwa stożki ?
5 mar 17:02
Mila:
Mamy dwa stożki.
5 mar 17:07
Radek: Mniej więcej rozumiem
5 mar 17:14