WAŻNE !
trygonometria : ważne! Cosinus kąta ostrego α jest 25 razy mniejszy od sinusa tego kąta. Wobec tego tangens
kąta α jest równy ?
a.0,04
b.0,2
c.5
d.25
2. Jeżeli cosinus kąta β stanowi 30 % sinusa tego kąta, to tangens kąta β jest równy
a.0,3
b.3
c.3,3
d. 3 i 1/3
3.Liczba 6sin2 66stopni + 4cos2 66 stopni jest równa ?
a.4+2sin2 66 stopni
b.6+2sin2 66 stopni
c.10
d.10+2sin2 66 stopni.
4.Liczba sin2 5stopni * cos 5 stopni − cos 5 stopni jest równa ?
a.sin2 5stopni
b.sin2 5stopni − 1
c.−cos3 5stopni
5 mar 15:22
J: | | sinα | |
a) 25cosα = sinα ⇔ 25 |
| ⇔ tgα = 25 |
| | cosα | |
5 mar 15:26
J:
3) 6sin266o + 4cos266o = 2sin266o + 4sin266o + 4cos266o =
2sin266o + 4(sin266o + cos266o) = 2sin266o + 4
5 mar 15:34
J: 4) sin25*cos5 − cos5 = cos5(sin25 −1) =cos5*(− cos25) = − cos35
5 mar 15:38