Funkcja wymierna z parametrem i nierówność
Duduś: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
4x
Dla jakiej wartości parametru m zbiór (−8;0) jest zbiorem rozwiązań nierówności
4x < m
Bardzo prosiłbym o pomoc
5 mar 15:20
ICSP: i w czym problem ?
5 mar 15:26
Patronus:
4 = mx
U{4}{m] < 8
Rozwiąż względem m.
5 mar 15:27
ICSP: Patronus ty też ?
5 mar 15:28
Patronus: co ja też?
5 mar 15:32
ICSP: ostatnio wszyscy mają problemy z rozwiązywaniem nierówności wymiernych
5 mar 15:33
Patronus: że m = 0 ? o to chodzi?
5 mar 15:33
ICSP: chodzi o przejście z pierwszej do drugiej linijki
5 mar 15:34
Patronus: a racja zmieniłem < na =...
Przepraszam
5 mar 15:34
Patronus: i w ogóle mnożyc nie nada bo nam znak nierówności zwariuje
Zapomnij wszystko co napisałem
wstyd!
5 mar 15:35
Duduś: Nadal nic nie rozumiem
5 mar 15:47
ICSP: 1. Przerzuć wszystko na jedną stronę
2. Sprowadź do wspólnego mianownika
3. Zamień iloraz na iloczyn
4. Wyciągnij wnioski.
5 mar 15:49
Duduś: Już rozumiem pozdro wariacie
5 mar 16:02