Prosze o pomoc.
Jo91: rozwiaz rownanie:
| x + 3 | | x − 3 | | x2 | |
| + |
| = |
| − 1 |
| x + 2 | | 2 − x | | x2 − 4 | |
po obliczeniu wyszlo mi takie cus:
| −2x | | x2 | |
| = |
| − 1 |
| (x + 2) (x − 2) | | (x2 − 4) | |
i tu mam problem z obliczeniami, czy bedzie −2x(x
2 − 4) = x
2(x + 2) (x − 2) − 1 i czy po
prawej stronie mnozymy oba nawiasy przez x
2? czy ktos moze sprawdzic i nakierowac mnie na
prawidlowe rozwiazanie?
5 mar 15:08
J: Porażka. Zacznij od poczatku. Przenieś wszytko na lewą strone i wspólny mianownik.
Zauważ,że wspólnym mianownikiem jest (x2 − 4) = (x+2)(x−2)
5 mar 15:12
J: | | x−3 | | 3−x | |
Drugi ułamek przerób: |
| = |
| |
| | 2−x | | x−2 | |
5 mar 15:18
Jo91: | (x +3)(x − 2)(x2 − 4) | |
| + |
| (x2)(x + 2)(x − 2) | |
| (3 − x)(x +2)(x2 − 4) | |
| − |
| (x2 − 4)(x +2)(x −2) | |
| x2(x − 2)(x +2) | |
| = |
| (x2 − 4) (x +2)(x − 2) | |
takie cos? wiem ze mianownik mozna wpisac na dole raz a nie powstarzac za kazdym razem ale co
dalej?
5 mar 15:36
5 mar 15:48
Jo91: Juz wiem wyjdzie x2 −x −2=0 i trzeba obliczyc delte i miejsca zerowe?
5 mar 15:52
Jo91: | (x+3)(x −2) + (x−3)(x +2) −x2 + 1*(x2−4) | |
| = 0 dobrze? |
| (x−2)(x+2) | |
5 mar 15:58
Aga1.: | x+3 | | 3−x | | x2 | |
| + |
| − |
| +1=0 |
| x+2 | | x−2 | | x2−4 | |
Zamiast x−3 powinno być3−x
5 mar 16:11
Jo91: −x
2 + 2x − 4 = 0
5 mar 16:21