nie umiem
Alicja: wyznacz równanie symetralne odcinka A(−2,2) , B(2,10)
tez prosze o wytlumaczenie
5 mar 14:51
J:
1) napisz równanie prostej AB
2) znajdź środek odcinka AB ,punkt S
3) napisz równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez punkt S
5 mar 14:55
Kaja: symetralna odcinka AB to prosta prostopadła do tego odcinka przechodząca przez jego środek.
| | −2+2 | | 2+10 | |
Srodek odcinka: S=( |
| , |
| )=(0,6) |
| | 2 | | 2 | |
równanie pr.AB: 2=−2a+b
10=2a+b
12=2b
b=6
a=2
y=2x+6
| | 1 | |
prosta prostopadła do pr. AB ma współczynnik kierunkowy równy − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
zatem jej równanie to :y=− |
| x+b1 a poniewaz przechodzi przez punkt S, więc mozna ten |
| | 2 | |
punkt podstawić do tego równania i wyliczyć b
1
5 mar 14:55
kamil: tez tgeo nie rozumiem , moglby ktos krok po kroku wytlumaczyc jak to sie robi

?
5 mar 15:26
Aga1.:

Inny sposób.
Punkt P(x,y) leży na symetralnej odcinka AB, gdy IAPI=IBPI
√(x+2)2+(y−2)2=
√(x−2)2+(y−10)2 /
2
x
2+4x+4+y
2−4y+4=x
2−4x+4+y
2−20y+100
dokończ
5 mar 15:58