Trygonometria
K: Naszkicuj wykres funkji:
f(x)= 2sinx −
√1 − cos2x , x∊ <π, 2π>
Od czego w ogole mam zacząc? prosze o jakąś podpowiedź
5 mar 14:31
Patri: 1−cos
2x = sin
2x bo to z jedynki trygonometrycznej.
Wyciągnięty spod pierwiastka znajdzie się pod wartością bezwzględną.
I dalej będę czekać na rozwiązanie razem z Tobą
5 mar 14:37
ICSP: √1 − cos2x = |sinx|
5 mar 14:38
K: To włąsnei na to wpadłam

Dalej zapisywałam
f(x) = 2 sinx − |sinx|
i załozenia :
f(x) = 2 sinx − |sinx|−−−−> 2 sinx−sinx, sinx ≥ 0
− 2sinx − sinx, sin ≤ 0
o to chodzi czy cos mieszam ? ;>
5 mar 14:42
ICSP: mieszasz. Skąd minus przed 2 w przypadku gdy sinx < 0
5 mar 14:48
Patri: dla sinx≤0 trochę inaczej − znaki inne
5 mar 14:49
K: to nie mam miec tego minuisa?
5 mar 14:50
ICSP: minus odnosi się tylko do wartości bezwzględnej, a nie do całego f(x)
5 mar 14:52
K: czyli :
f(x) = 2 sinx − |sinx|−−−−> 2 sinx−sinx, sinx ≥ 0
2sinx − sinx, − sin ≤ 0
o to chodzi ?
5 mar 14:55
ICSP:
2sinx − sinx dla sinx ≥ 0
2sinx + sinx dla sinx < 0
5 mar 15:09
Patri: Jak tam, dajesz radę?
5 mar 15:18