trygonometria - wykresy bardziej złożone
Patri:
f(x)=cos2x−sinx|sinx|
Naszkicuj wykres funkcji dla x∊<−π;π>
Próbuję: |sinx|=sinx dla sinx≥0 i |sinx|=−sinx dla sinx<0
Dla sinx≥0
f(x)=cos2x−sin2x
Dla sinx≥0
f(x)=cos2x+sin2x=1
Dalej nie wiem.
Proszę o pomoc.
5 mar 14:28
ICSP: cos2x − sin2x = cos2x
5 mar 14:36
Patri: o. Faktycznie.
No i teraz wykres. Oddzielnie zrobię je, nie ma problemu. A obydwa na jednym wykresie?
To jest tak, ze tam gdzie sinx≥0 to cos2x, a tam gdzie sinx<0 to 1?
I brać pod uwagę tylko przedział <−π,π> ?
5 mar 14:40
ICSP:
5 mar 14:43
ICSP: Obydwa na jednym wykresie :
| | ⎧ | cos2x dla x ∊[0 ; π] ∪ {−π} | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 1 dla x ∊ (−π ; 0) | |
5 mar 14:45
Patri: dobra, nie wiem jak z tym cos2x − wiem, ze będzie mieć 2 razy gęściej położone miejsca zerowe,
czyli również w punkcie (0,0).
Problem z tymi funkcjami mam taki, że nie wiem jakie punkty muszą być stałe.
Skądś muszę zacząć to zagęszczanie.
Jeśli to cosinus, to po tych zmianach gęstości musi być ciągle parzysta?
A jeśli jej miejsce zerowe wypada w 0,0 to wygląda jak jakiś sinus!
Nie wiem jaka jest zasada.
Pomożesz?
5 mar 15:01
ICSP: parzystość się nie zmieni. Po prostu rysujesz go dwa razy gęściej.
Jeżeli znasz kilka punktów przez które przechodzi cosx. To dzielisz ich odcięte przez 2 i
otrzymujesz punkty przez które przechodzi cos2x
5 mar 15:07
Patri:


różowa =cos2x?
5 mar 15:14
ICSP:
5 mar 15:16
Patri: OK, dziękuję za pomoc. Mniej więcej jasne.
Więcej niż mniej.
5 mar 15:17