matematykaszkolna.pl
trygonometria - wykresy bardziej złożone Patri: f(x)=cos2x−sinx|sinx| Naszkicuj wykres funkcji dla x∊<−π;π> Próbuję: |sinx|=sinx dla sinx≥0 i |sinx|=−sinx dla sinx<0 Dla sinx≥0 f(x)=cos2x−sin2x Dla sinx≥0 f(x)=cos2x+sin2x=1 Dalej nie wiem. Proszę o pomoc.
5 mar 14:28
ICSP: cos2x − sin2x = cos2x
5 mar 14:36
Patri: o. Faktycznie. No i teraz wykres. Oddzielnie zrobię je, nie ma problemu. A obydwa na jednym wykresie? To jest tak, ze tam gdzie sinx≥0 to cos2x, a tam gdzie sinx<0 to 1? I brać pod uwagę tylko przedział <−π,π> ?
5 mar 14:40
ICSP: emotka
5 mar 14:43
ICSP: Obydwa na jednym wykresie :
 cos2x dla x ∊[0 ; π] ∪ {−π}  
f(x) =
  1 dla x ∊ (−π ; 0) 
5 mar 14:45
Patri: dobra, nie wiem jak z tym cos2x − wiem, ze będzie mieć 2 razy gęściej położone miejsca zerowe, czyli również w punkcie (0,0). Problem z tymi funkcjami mam taki, że nie wiem jakie punkty muszą być stałe. Skądś muszę zacząć to zagęszczanie. Jeśli to cosinus, to po tych zmianach gęstości musi być ciągle parzysta? A jeśli jej miejsce zerowe wypada w 0,0 to wygląda jak jakiś sinus! Nie wiem jaka jest zasada. Pomożesz?
5 mar 15:01
ICSP: parzystość się nie zmieni. Po prostu rysujesz go dwa razy gęściej. Jeżeli znasz kilka punktów przez które przechodzi cosx. To dzielisz ich odcięte przez 2 i otrzymujesz punkty przez które przechodzi cos2x
5 mar 15:07
Patri: rysunek różowa =cos2x?
5 mar 15:14
ICSP: rysunek
5 mar 15:16
Patri: OK, dziękuję za pomoc. Mniej więcej jasne. Więcej niż mniej. emotka
5 mar 15:17