Kombinatoryka
czopo: Na ile sposobów można przestawić cyfry liczby 102 534 aby otrzymać liczbę:
a) podzielną przez 5,
b) większą od 250 000
5 mar 13:56
wredulus_pospolitus:
a) ostatnią cyfrą może być albo 0 (na ile sposobów

) albo 5 (na ile sposobów

)
b) pierwsza cyfra większa od '2' a pozostałe obojętnie (na ile sposobów) LUB pierwsza cyfra to
'2', druga większa od 5, a kolejne obojętnie (na ile sposobów

) LUB pierwsza cyfra to 2,
druga to 5, trzecia większa od 0, a pozostałe obojętnie (na ile sposobów) LUB ... itd.
5 mar 14:14
czopo: Patrzyłem po wynikach. W pierwszym jest jakieś 5! + 4*4! a w drugim 3*5! + 4! i totalnie nie
moge tego rozgryźć...
5 mar 14:24
J: a)
Na końcu ustawiasz 5 i masz: 1*5*4*3*2*1 = 5!, ale musicz wyłaczyć te przypadki, gdy na końcu
jest 5, ale na poczatku 0 , czyli 1*4*3*2*1 = 4! z 5 na końcu masz: 5! − 4!
Na końcu ustawiasz 0 i masz: 1*5*4*3*2*1 = 5!
Ostatecznie: 5! − 4! + 5! = 5! −4! + 5*4! = 5! + 4*4!
5 mar 14:33
Patronus:
b)
albo na I miejscu masz 2 na II 5 i dalej cokolwiek
4!
albo na I masz 3 4 lub 5 i dalej cokolwiek
3*5!
4!+3*5!
5 mar 14:43
czopo: Troszkę mi się rozjaśniło, dzięki !
5 mar 16:42