prawdopodobieństwo
kinga: Do windy na parterze budynku czteropiętrowego wsiada osiem osób. Oblicz prawdopodobieństwa
zdarzeń:
A: wszyscy wysiądą na tym samym piętrze;
B: na czwartym piętrze wysiądą co najmniej dwie osoby;
C: na każdym piętrze wysiądą po dwie osoby.
5 mar 13:35
kinga: czy mogę prosić o sprawdzenie moich odpowiedzi:
P(A)=2−14
P(B)=(11*37)/216
P(C)=7!/217
5 mar 13:38
walt: a)
|Ω|=4
8=65 536
Jeśli mamy 4 piętra to znaczy, że te osiem osób może wysiąść na piętrze.. pierwszym, drugim,
trzecim lub czwartym − mamy 4 możliwości
A=4
5 mar 16:12
walt: b)
Załóżmy, że na czwartym piętrze nikt nie wysiada − możliwości 38
oraz
na czwartym piętrze wysiada dokładnie jedna osoba,
8 * 37
= 38+8*37 = 37(3+8)=37*11
Możliwości, że na czwartym piętrze wysiądą co najmniej dwie osoby jest:
48−37*11 = 65 536 − 24 057 = 41 479
5 mar 16:20
walt: c)
na każdym piętrze wysiądą po dwie osoby.
czyli,
C28 * C26 * C24 * C22 = 28*15*6*1 = 2520
5 mar 16:24