CIĄGI
misio19891: Ciąg (9,x,19) jest arytmetyczny, a ciąg (x,42,y,z) jest geometrtczny. Oblicz x,y,z.
5 mar 06:02
Loka: tworzymy układ równań z trzema niewiadomymi:
42
2=xy
y
2=42z
i rozwiązujemy
5 mar 06:49
pigor: ..., no i warto zauważyć, że interesują nas
tylko x >0 i z >0, to i y >0, co widać z tych równań .
5 mar 10:54
J:
x = 14
(3*14)
2 = 14* y ⇔ 9*14*14 = 14*y ⇔ 9*14 = y ⇔ y = 126
| 126 | | 42 | |
| = |
| = 3 = q , z = 126*14 = 1764 |
| 42 | | 14 | |
x = 14 , y = 126 , z = 1764
5 mar 11:10
J: Błąd ...z = 126*3 = 378
5 mar 11:12