Wyznacz współczynnik a tak, aby funkcja była gęstością
xxx: Wyznacz współczynnik a tak, aby funkcja była gęstością
Wyznaczyć a oraz EX
g(x)=a*x, x∊[0,1]
5 mar 00:33
Aga1.: Wydaje mi się,że funkcja gęstości powinna być określona na R.
5 mar 10:20
wredulus_pospolitus:
zapewne poza przedziałem g(x) = 0 ... ale przecie autor nie musi tego pisać bo to jest
'oczywiste'
niech autor sobie policzy całkę oznaczoną z gęstości ... ów całka musi być =1
stąd łatwo określić 'a'
5 mar 10:25
xxx: Takie zadanie dostałem, nie było nic poza tym co podałem wyżej. A, że nie mam pojęcia jak to
zrobić dlatego pytam.
5 mar 16:21