?
2.Długość boków trójkąta ABC mają długości 12,8, 6. Wykaż,że jest to trójkąt rozwartokątny i
oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
3.Dana jest funkcja f(x)=(2m + 1)x2 − mx + 1/2 . Wyznacz parametr m tak ,aby zbiorem wartości
funkcji był przedział <1/4 , +nieskończoności)
| 1 | ||
1. z tw. sinusów policz np. |AC| i zastosuj wzór P = | absinα | |
| 2 |
Jakby ktoś chciał wiedzieć :
żeby stwierdzić czy trójkąt rozwartokątny:
sprawdzamy czy najdłuższy bok do potęgi 2 jest większy od sumy spotęgowanych krótszych:
122 > 62 + 82
144>100
tak ,jest to trójkąt rozwartokątny.
P=abc/4R ,
przekształcamy dla R= abc/4P
pole możemy wyliczyć ze wzoru Herona
P=√p(p−a)(p−b)(p−c) , gdzie p=1/2 a+b+c
p=(6+8+12)/2 => p=13
P=√13(13−8)(13−12)(13−6) => P=√13*7*5*1= √455
i wstawiamy dla przekształconego wzoru na R= (6*8*12) / 4* √455
ostatecznie R= (144 *√455 )/ 455