rónania trygonometryczne
Jolanta: Proszę o rozwiazanie tego zadania.Moje wyniki nie zgadzaja sie niestety z odpowiedzia
2cos2(3x+π)=1
5 mar 00:02
Jolanta: Mozecie pomóc ?
5 mar 00:31
Jolanta: Juz nie trzeba
5 mar 00:41
pigor: ..., no to może np. tak :
2cos2(3x+π)=1 ⇔ 2cos
2(3x)−1= 0 ⇔ 2cos
2(3x)−sin
2(3x)−cos
2(3x)= 0 ⇔
⇔ cos
2(3x)−sin
2(3x)= 0 ⇔ cos(6x)= 0 ⇔ 6x=
12π+kπ / : 6 , k∊C ⇔
⇔
x= 112π+16kπ ⇔
x= 112π(1+2k) , k∊C . ...
5 mar 00:42
Jolanta: Dziekuje

bardzo ładnie to rozpisałes
5 mar 00:58