oblicz, korzystając ze wzorów redukcyjnych, nie używaj tablic
Jacuunio: oblicz, korzystając ze wzorów redukcyjnych, nie używaj tablic
Siemanko gdyby ktoś mógł poświęcić mi chwilkę byłbym baaardzo wdzięczny
(Cos2 13° − sin2 13°) * (Cos2 13° + sin2 13°) − 2*sin2 77°
wiem ze jest wzór skróconego mnożenia (a+b)*(a−b)=a2 − b2
wiec
Cos4 13° − sin4 13° − 2 * sin2 77° CO DALEJ ?
4 mar 23:43
PW: Nie tędy droga. Mówili − wzory redukcyjne. 13°+77° = 90° A jedynki trygonometrycznej nie
zauważyłeś?
4 mar 23:50
Alfa: A może tak?
(cos213o − sin213o)(cos213o + sin213o) − 2sin277o =
↓
z jed. tryg. = 1
= cos213o − sin213o − 2sin277o =
= 1 − sin213o − sin213o − 2sin277o =
= 1 − 2sin213o − 2sin277o =
= 1 − 2sin2(90o−77o) − 2sin277o =
= 1 − 2cos277o − 2sin277o =
= 1 − 2(cos277o + sin277o) =
= 1 − 2 = −1
4 mar 23:54
Jacuunio: DZiękuje, PIERWSZY RAZ KORZYSTAM Z TEGO SERWISU TZN Z FORUM
BARDZO DZIĘKUJEE

<3
4 mar 23:58