pola czworokątów
Pati: 
przekątna kwadratu jest o 1 cm dłuższa od boku tego kwadratu. Oblicz pole tego kwadratu.
28 paź 17:37
godzio187: d− przekątna a − bok a
2 − pole kwadratu
d=1+a
d=a
√2
1+a=a
√2
a
√2−a=1
a(
√2−1)=1
| | 1 | | 1 | |
P = a2= ( |
| )2 = |
| = 1 |
| | √2−1 | | 2−1 | |
28 paź 17:43
godzio187: d− przekątna a − bok a
2 − pole kwadratu
d=1+a
d=a
√2
1+a=a
√2
a
√2−a=1
a(
√2−1)=1
| | 1 | | 1 | |
P = a2= ( |
| )2 = |
| = 1 |
| | √2−1 | | 2−1 | |
28 paź 17:43
godzio187: źle końcówka

zara poprawie
28 paź 17:44
godzio187: usuwasz niewymierność czyli
P=a
2= 2+2
√2+1=3+2
√2
28 paź 17:46
Pati: dzięki
28 paź 17:49
Pati: dzięki
28 paź 17:53
Agetta: widze że nam nowa miłośc rozkwita na forum
28 paź 18:18