wielomiany
dmi: nie rozumiem jak rozwiązać zadania z wart. bezwzględną przy wielomianach, mógłby ktoś mi
wyjanić jak mam postepować na dwóch−trzech przykładach?

a) 5|x|+2|x|
3≥0
b)|x+1|
3−3|x+1|
2≥0
c)|x
3−4x|>x
3−4x
4 mar 23:40
pigor: ..., np.
a) 5|x|+2|x|3 ≥0 ⇔ |x| (2|x|2+5) ≥0 ⇔ x∊R ,
5 mar 00:28
Domel:

Moja metoda (może nie najkrótsza ale chyba pewna) wygląda tak:
1. Wyznaczam miejsca zerowe wszystkich funkcji ograniczonych |...|
2. Otrzymuję przedziały rozpatrywania od −oo do 1−go punktu zerowego, między punktami zerowymi
i od ostatniego punktu zerowego do +oo
3. W poszczególnych przedziałach określam znaki funkcji
4. Rozwiązuję działanie w poszczególnych przedziałach
Dla przykładu twoje zadanie a) − tam w |...| jest tylko jeden typ funkcji y = x
1. Miejsce zerowe − x = 0
2. Mam przedziały (−oo; 0) i (0; +oo)
3a. W przedziale (−oo; 0) → |x| = −x więc
5|x| + 2|x|
3 = 5(−x) + 2(−x)
3 = −5x − 2x
3
−5x − 2x
3 ≥ 0
−x(5 + 2x
2) ≥ 0
x(5 + 2x
2) ≤ 0
x < 0 ∨ 5 + 2x
2 > 0
Ponieważ funkcja 5 + 2x
2 jest zawsze dodatnia (współczynnik "a" równania kwadratowego > 0 i
brak miejsca zerowego bo Δ < 0) a x∊(−oo; 0) to 5|x| + 2|x|
3 ≥ 0 w całym przedziale
3b. W przedziale <0; +oo) → |x| = x więc
5|x| + 2|x|
3 = 5x + 2x
3
5x + 2x
3 ≥ 0
x(5 + 2x
2) ≥ 0
x ≥ 0 ∨ 5 + 2x
2 > 0
Ponieważ funkcja 5 + 2x
2 jest zawsze dodatnia (opis powyżej) a x∊<0; +oo) to 5|x| + 2|x|
3 ≥ 0
w całym przedziale
Więc x∊R
5 mar 01:09
pigor: ...,
b)
|x+1|3−3|x+1|2 ≥ 0 ⇔ |x+1|
2 (|x+1| −3) ≥0 ⇔ |x+1| −3 ≥0 ⇔ |x+1| ≥3 ⇔
⇔ x+1≤ −3 v x+1 ≥3 ⇔
x ≤ −4 v x ≥ 2 ⇔
x∊(−∞;−4] U [2;+∞). ...
5 mar 01:22
Domel:

Dam ci inny przykład a ty pokombinujesz ze swoimi:
|x
2 − 9| < 1
Mamy tu funkcję w |...|
f(x) = x
2 − 9 − miejsca zerowe x = ±3 − parabola czerwona
1. dla x∊(−oo; −3> ∨ <3; +oo) => |x
2 − 9| = x
2 − 9
x
2 − 9 < 1
x
2 − 10 < 0
x = ±
√10
Biorąc pod uwagę przedział w pkt 1.
x∊(−√10; −3> ∨ <3; √10)
2. dla x∊(−3; 3) => |x
2 − 9| = −x
2 + 9
−x
2 + 9 < 1
−x
2 + 8 < 0
x = ±
√8
Biorąc pod uwagę przedział w pkt 2.
x∊(−3; −√8) ∨ (√8; 3)
Łącząc przedziały końcowe z pkt 1. i 2.:
x∊(−√10; −√8) ∨ (√8; √10)
5 mar 02:32
pigor: .., i jeszcze przykład
c)
|x3−4x| >x3−4x ⇔ x
3−4x< 0 ⇔ x(x
2−4)< 0 ⇔ x(x−2)(x+2)< 0 ⇔
⇔
x<−2 v 0< x< 2 ⇔
x∊(−∞;−2) U (0;2) . ...
5 mar 10:19
pigor: ..., no, a zobaczmy jeszcze przykład :
|x2−9|<1 ⇔ −1< x2−9< 1 /+9 ⇔ 8< x2< 10 ⇔ √8< |x|< √10 ⇔
⇔ |x| >√8 i |x|< √10 ⇔ (x<−√8 v x >√8) i −√10< x< √10 ⇔
⇔ −√10< x< −√8 v √8< x< √10 ⇔ x∊(−√10;−2√2) U (2√2; √10) .
5 mar 10:34