Kilka pytan odnośnie funkcji wielomianowych
FHA:

1) Wykres zawsze od prawej do lewej? Tak
2) Jeżeli wspólczynniki przy najwyzszej potędzie + to od góry, jeżeli minus to od dolu? Tak
3) Co robimy gdy mamy pierwiastek dwukrotny i jak wygląda wykres?
np.
(x−2)
2
x − 2 = 0
x = 2, −> pier. 2− krotny
Powiedzmy że mamy jeszcze pierwiastek: −1 , 5 a a
4 −> +
wykres:
4 mar 23:28
Ajtek:
Przy pierwiastku parzystego stopnia nie przechodzisz, przez oś, odbijasz się od niej.
4 mar 23:31
FHA: Czyli to co zaprezentowalem wyżej jest ok?
4 mar 23:33
ZKS:
Jeżeli a4 oznacza że współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni to tak.
4 mar 23:37
FHA: Tak, dlatego idzie od góry. Dalem dla przykładu
4 mar 23:37
FHA:

Teraz kolejny przykład dla utralenia nieobecnośći na tej lekcji:
a
4 − wspólczynniki przy najwyższej potędze ( dodatni )
Pierwiastki: 5, 3 , 1( stopnia
3 np: (x−1)
3 ⇒ x = 1, stop. 3), −2
powiedzmy dla: ≥ 0
wykres:
x ∊ ( −
∞, −2 > u <1,3> u <5,+
∞)
dobrze?
4 mar 23:42
ZKS:
Dziwnie zapisujesz to że współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni a4? Jedynie
się mogłem domyślić co oznacza te a4.
4 mar 23:42
ZKS:
Ten post było do wcześniejszego rysunku tutaj wyjaśniasz co oznacza te a4.
4 mar 23:43
ZKS:
Wynik

.
4 mar 23:45
FHA: Dziękuje Ajtek i ZKS za potwierdzenie i drobną pomoc
4 mar 23:49
FHA:

Mam takie zadanko:
3x
2 ≤ |x
3 − 4x|
1.
x
3 −4x ≥ 0
x(x
2 − 4) ≥ 0
x = 0 x= −2, 2
Wykres:
x ∊ < −2, 0> u <2, +
∞ )
3x
2 ≤ x
3 − 4x
3x
2 −x
3 − 4x ≤ 0
x(3x − x
2 + 4 ) ≤ 0
x(−x
2 + 3x + 4) ≤ 0
√Δ = 5
x = 0
x
1 = 4
x
2 = −1
Wykres:
4 mar 23:56
FHA:

x ∊ < −1, 0 > u < 4+
∞ )
wiec zgodne z zalozeniem
2. Czyli mamy tez zalozenie
< −2,0> u <2+
∞) i sprawdzamy dla wartosci pod modulem z przeciwnymi znakami?
dobrze jest?
4 mar 23:57
FHA: zaraz dokończe
5 mar 00:04
FHA: Czy do tej pory jest git? Nie mam zamiaru mazac
5 mar 00:10
Ajtek:
Narysuj te dwa wykresy na jednej ośce tutaj. Oznacz zamiast kropek konkretne liczby. Na razie
wygląda to okej. Ale chcę to zobaczyć
5 mar 00:13
ZKS:
Po co tak? Dla każdego x ∊ R wyrażenie 3x2 jest nieujemne więc moduł możemy rozpatrywać
tak
|x| ≥ a gdzie a ≥ 0
x ≥ a ∨ x ≤ −a.
Wtedy nie trzeba rozwiązywać nierówności x3 − 4x ≥ 0 oraz x3 − 4x < 0.
3x2 ≤ |x3 − 4x|
x3 − 4x ≥ 3x2 ∨ x3 − 4x ≤ −3x2
x3 − 3x2 − 4x ≥ 0 ∨ x3 + 3x2 − 4x ≤ 0
5 mar 00:14
FHA:

proszę
5 mar 00:17
FHA: ZKS, tak zacząlem
Zaraz dokończe
5 mar 00:17
FHA: już jestem, już to kończe
5 mar 00:37
FHA:

2. x
3 − 4x <0 ⇒
x ∊ < −2,0> u < 2,+ )
3x
2 ≤ −x
3 + 4x
3x
2 + x
3 − 4x ≤ 0
x(3x + x
2 − 4 ) ≤ 0
x(x
2 + 3x −4 ) ≤ 0
Δ = 25
x
1 = −3 +5 / 2 = 1
x
2 = −3 − 5 /2 = −4
x = 0
wykres:
x ∊ ( −
∞m −4 > u <0 , 1 > ⇒ sprzeczne z zalozeniem
na koniec:
hmm?
5 mar 00:51
FHA: Gdzieś się rypnąlem, końcowy wynik
x ∊ ( − ∞, −4 ) u <−1,1> u < 4,+ ∞ )
5 mar 00:52
ZKS:
x3 − 4x < 0 ⇒ x ∊ [−2 ; 0] ; [2 ; ∞) czy aby na pewno?
5 mar 01:02
FHA: x ∊ ( − ∞,−2 ) u ( 0,2 ), gapa ze mnie
5 mar 01:05
FHA: Teraz się wszystko zgadza
5 mar 01:06
FHA: dziękuje i dobrej nocy
5 mar 01:07