Który z poniższych wykresów przedstawia zależność x od y?
ooo22: Niech x oznacza długość jednego z boków prostokąta o obwodzie 12, zaś y − odległość punktu
przecięcia przekątnych od dłuższego boku prostokąta. Który z poniższych wzorów przedstawia
zależność y od x?
y= (tutaj jest klamra)
x/2 dla x ∊ (0,3)
3−x/2 dla x ∊ (3,6)
y= (klamra)
3−x/2 dla x ∊ (0;3>
x/2 dla x ∊ (3,6)
Proszę o wytłumaczenie zadania, bo wgl. nie wiem jak się za nie zabrać.
4 mar 23:15
ooo22: POMOŻE KTOŚ?
4 mar 23:43
Alfa:
I przypadek :
x − dłuższy bok
wówczas:
| | 1 | | x | |
x∊(3,6) => y = |
| *(6−x) = 3 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
II przypadek :
x − krótszy bok
wówczas:
| | 1 | | x | |
x∊(0,3) => y = |
| *x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
jak widać oba warunki składają się na
pierwszy wzór
5 mar 00:15