reszta z dzielenia
Uczę się: Podobne do poprzedniego.
Wyznacz wartości a i b współczynników wielomianu W (x) = x3 + ax2 + bx +1 wiedząc, że
W (2) = 7 oraz, że reszta z dzielenia W (x) przez (x − 3) jest równa 10.
W(x)=P(x)*(x−3)+10
W(3)=10
W(2)=7
8+4a+2b+1=7
2a+b=10
dobry układ równań napisałem?
4 mar 22:50
Paulina:
33+9a+3b+1=10
4 mar 22:51
Uczę się: poprawka:
3a+b=10
4 mar 22:51
Wazyl: Mała pomyłka arytmetyczna. Sprawdź dokładnie. Ale złapałeś o co chodzi
4 mar 22:52
ZKS:
Nie musisz tego aż tak zapisywać W(x) = P(x) * (x − 3) + 10 tylko od razu
W(3) = 10 chyba że łatwiej Ci jest to zrozumieć.
Te drugie równanie mi nie pasuje dla W(3) = 10.
4 mar 22:53
Uczę się: 2a+b=7
3a+b=10
a=3
b=1

?
4 mar 22:55
Uczę się: czyli pierwsze równanie dobrze napisałem
8+4a+2b+1=7
i to co napisała Paulina? i rozwiązać ten układ równań?
4 mar 22:56
ZKS:
Tak.
4 mar 23:09
Uczę się: a=−8
b=23
czy dobrze?
4 mar 23:16
ZKS:
Nie.
4 mar 23:19
Uczę się:
Już mam
a=−5
b=9
4 mar 23:22
ZKS:

.
4 mar 23:27