kombi
Paulina:
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch
różnych cyfr?
1,0
2,1
4,3
Czyli wywnioskowałam, że mam sytuację typu na pierwszym miejscu 9 bez zera na drugim 9
9*9*9 za dużo wychodzi
4 mar 22:48
Maslanek: | | | |
Wybieramy dwie cyfry z 10: | |
| | |
| | | |
Więc wszystkich możliwości jest 24* | |
| | |
Ale wśród nich są te, w których 0 występuje na początku.
| | | |
Więc jeżeli wśród wylosowanych liczb jest 0, a takich przypadków jest | , to potrzebujemy |
| | |
wykluczyć te liczby, w których 0 jest na początku, czyli postaci:
0 x x x
0 0 x x
0 0 0 x
0 0 0 0
| | | | | |
Zatem wszystkich: 24* | −23* | . |
| | | |
4 mar 22:51
Maslanek: Aha... Wszystkie inne też

Te liczby są też postaci, takiej jak:
0 x 0 x
0 x x 0
0 x 0 0
0 0 x 0
4 mar 22:53
Maslanek: Napisałem parę pierwszych i uznałem, że to w porządku i liczyłem w głowie. Teraz są wszystkie
4 mar 22:54
Paulina:
Nie kminie Twojego zapisu.. !
Na pierwszym miejscu 9 na drugim 9 i to razy ile ?
4 mar 22:55
Mila:
Dwie wybrane cyfry ze zbioru{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} mogą być rozłożone tak:
xxxy
xxyx
xyxx
yxxx
xyxy
xxyy
yyxx
Oczywiście na pierwszym miejscu nie może być 0.
Mamy 7 układów:
7*(9*9)=7*81=567
Pierwsza cyfra na 9 sposobów ( bez zera) , druga też na 9, bo zero może być, a jedna już
została wybrana .
4 mar 23:34
PW: Mając wybrane dwie różne liczby a i b możemy utworzyć 6 różnych ciągów:
(a,a,b,b), (b,b,a,a), (a,b,a,b), (b,a,b,a), (a,b,b,a), (b,a,a,b),
| | | |
A ponieważ 2 liczby z 10 można wybrać na | = 45 sposobów, ciągów 4−elementowych |
| | |
opisanych w zadaniu można utworzyć 6•45.
Odrzucić należy takie ciągi, które mają na pierwszym miejscu zero (nie są dobrym modelem
matematycznym liczby czterocyfrowej). Dla dowolnej liczby a≠0 istnieją 3 takie ciągi
(0,0,a,a), (0,a,0,a), (0,a,a,0),
łącznie jest ich więc 9•3 = 27 (liczbę a można wybrać na 9 sposobów).
Odpowiedź: Istnieją 6•45 − 27 = 2•3•3•3•5 − 27 = 10•27 − 27 = 243 liczby opisane w zadaniu.
A wczoraj już takie zadanie rozwiązywaliśmy (to co do którego miałem wątpliwości niesłuszne).
4 mar 23:36
Paulina: rozumiem te dwie 9 bo o tym napisałam ale 7 ?
4 mar 23:36
PW: Znowu rozwiązałem nie to zadanie (wziąłem dokładnie dwie i drugie dokładnie dwie).
Mila
jak zwykle ma rację!

(chociaż ... te siedem układów to trochę mało, bo u mnie jest
sześć).
4 mar 23:42
Paulina: czyli razy ile ?
4 mar 23:46
PW: Te sześć odmian, które wypisałem, plus takie, w których jest jedna a i trzy b lub na odwrót:
(a,b,b,b), (b,b,b,a), (b,a,b,b), (b,b,a,b), (b,a,a,a), (a,a,a,b), a,b,a,a), (a,a,b,a)
− razem 14 odmian razy 45. Odejmowane ciągi z pierwszą cyfrą 0 też należy wzbogacić o:
(0,a,a,a), (0,0,0,a),(0,0,a,0), (0,a,0,0),
czyli odejmowanych ciągów będzie 7•9.
Jeżeli znowu się gdzieś nie pomyliłem, to wynik powinien być 14•45 − 7•9 = 567.
He he, a wynik ten sam co u Mili.
5 mar 00:03
Paulina:
ale skąd Mila ma to 7 odmian ? nie mogę zrozumieć tej 7 bo co ona znaczy ?
5 mar 00:04
Maslanek: Skopałem... W moich mogą t4eż wystepować po 1 liczbie

Kiszka
5 mar 00:13
Paulina: i to po całości
5 mar 00:14
Mila:
No nie wiem ,czy u mnie to już wszystko.
Panowie dobranoc, jutro pomyslimy.
Paulino, masz odpowiedź?
5 mar 00:15
PW: Jak widzisz każdy z nas trochę się myli (ciężko około północy rozwiązywać zadania korzystając z
okropnego edytora, w którym co innego się pisze niż ma być widoczne). Jutro spojrzymy na to
świeżym okiem?
5 mar 00:15
Paulina:
567 taka jest odp
5 mar 00:16
Paulina: Jutro już nastało

Ale skoro już idziecie to dziękuję i dobranoc
5 mar 00:17
Mila:
DOBRANOC
5 mar 00:18
Maslanek: Jeszcze raz:
Chcę ciągi składające się z 2 różnych liczb, czyli 2
4−2
Odejmuje te z zerem na początku (z tą róznicą, że jeden już odjąłem dwa razy 0000)
Czyli mam:
| | | | | | | | 10*9 | |
(24−2)* | −(23* | − | )=14* |
| −8*9+9=9*(70−8)+9=9*62+9=558+9=567. |
| | | | | 2 | |
Działa
5 mar 00:24
Maslanek: Dobranoc
5 mar 00:24
Maslanek: Nie wiem po co napisałem to w nawiasie... Nieważne, dobranoc
5 mar 00:25
Mila:
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch
różnych cyfr?
| | | | | |
1) | wybieram pierwszą cyfrę różną od zera, | dobieram jedną cyfrę z pozostałych |
| | | |
( w ten sposób ma np.takie liczby (1000)(1222),....(2000),(2111)....itd
2)
| | | |
wybieram pierwszą cyfrę różną od zera, | wybieram dla niej jedno miejsce z trzech |
| | |
| | | |
pozostałych, | dobieram jedną cyfrę z pozostałych, w ten sposób mam liczby: |
| | |
(1122),(1212) , (1221), ..
| | | | | |
3) | wybieram pierwszą cyfrę różną od zera, | wybieram dla niej jedno miejsce z |
| | | |
| | | |
trzech pozostałych, | dobieram jedną cyfrę z pozostałych, w ten sposób mam liczby: |
| | |
(1113),(1311)
Razem:
=9*9*(1+3+3)=7*81=567
5 mar 15:47
PW:
O, ten sposób najbardziej mi się podoba − od razu konstrukcja żądanych liczb, bez odejmowania.
W 3) poprawić trzeba koniec wiersza: wybieram dla niej
dwa miejsca spośród pozostałych, co
| | | |
widać po dobrym liczeniu | (nie ma to wpływu na wynik)  |
| | |
5 mar 16:27
Mila:
Dziękuję, to skutek lenistwa ( kopiowałam).
5 mar 16:36
Paulina:
A ja dalej wiem tyle co przedtem.
5 mar 16:37
PW: Jest 7 wzorcowych ciągów będących modelem matematycznym opisanej w zadaniu liczby
czterocyfrowej:
(a, b, b, b)
− na pierwszym miejscu a≠0, na pozostałych b≠a − punkt 1) wyliczeń
Mili
| ⎧ | (a, a, b, b) | |
| ⎨ | (a, b, a, b) |
|
| ⎩ | (a, b, b, a) | |
− punkt 2) wyliczeń (na pierwszym miejscu a, i na jednym z pozostałych też a)
| ⎧ | (a, a, a, b) | |
| ⎨ | (a, a, b, a) |
|
| ⎩ | (a, b, a, a) | |
− punkt 3) wyliczeń (na pierwszym miejscu a, i na dwóch z pozostałych trzech też a).
Aby spełnione były warunki zadania (liczba czterocyfrowa), a musi być różna od 0. Tak więc
każdy z tych ciągów można zbudować na 9•9 = 81 sposobów (9 możliwości wyboru a i 9 możliwości
wyboru b spośród cyfr różnych od a).
Odpowiedź: Wszystkich liczb spełniających warunki zadania jest 81•7 = 567.
Wczoraj było poprawnie liczone, tylko nikt nie chciał tego zrozumieć. Dzisiaj masz drugi raz to
samo opowiedziane już ze szczegółami. Ten opis jest skrzyżowaniem obydwu, ja już jestem
przekonany aż do bólu.
5 mar 17:15
Paulina:
Ja też wiem, że to jest dobrze.
5 mar 17:17
PW: To głowa do góry i następne zadanie.
5 mar 17:22
Paulina:
Dobrze, dziękuję Teraz biorę się za te wykresy funkcji
5 mar 17:24