kombinatoryka
lucky: Prosze pomóżcie to rozwiązać


oblicz ile jest różnych kodów 5−cio cyfrowych
tworzących liczbę większą od 30 000 ale mniejszą od 62 000, w których cyfry:
a) mogą się powtarzać
b) nie powtarzają się
28 paź 17:33
Eta:
a) mogą się zaczynać na: 3 lub 4 lub 5 −−−
i cyfry mogą się powtarzać
więc 3*10*10*10*10
do tego dorzucamy zaczynającą się na 6 i na drugim miejscu 1
a na pozostałych już dowolne
więc jest ich : 1*1*10*10*10
łącznie mamy:
3*104 + 103 =......
b)cyfry nie mogą się powtarzać
więc podobnie:
ale: 3*9*8*7*6 ( te zaczynają się na 3 lub 4 lub 5
oraz zaczynające się na 6 i na drugim miejscu 1
więc 1*1*8*7*6 ( bo dwie pierwsze nie mogą się już powtarzać na trzecim miejscu
itd
razem jest ich:
3*9*8*7*6 + 1*1*8*7*6=......
28 paź 17:45
lucky: Super Eta dzięki serdeczne
28 paź 17:51
lucky: Super Eta dzięki serdeczne
28 paź 17:59
tim: Eta..
28 paź 18:02
lucky: A czy na drugiej pozycji nie może byc zera

chodzi mi o liczby zaczynajace się od 6

28 paź 18:03
Eta:
Masz racię ,że tak

popraw ,

Przepraszam , ..... tim ...... mnie zagadał
28 paź 18:07
tim: Eta..
28 paź 18:09
lucky: czy więc bedzie w a) 3*10*10*10*10+1*2*10*10*10=3*10
4+2*10
3=30 000+2 000=32000
w b) 3*9*8*7*6 + 1*2*8*7*6=9 072+112=9 184
28 paź 18:15
lucky: dobrze poprawiłam

to nie moja dziedzina więc wolę się upewnić ....
28 paź 18:26
lucky: dobrze poprawiłam

to nie moja dziedzina więc wolę się upewnić ....
28 paź 18:27
28 paź 18:43
Eta:
28 paź 18:47
lucky: czyli ok? cieszę się i dzięki za pomoc
28 paź 18:52
kuba123: 75% połowy 2 3 liczby 240 jest równe
A) 120 B) 90 C) 80 D) 60 E) 40
28 paź 21:26
kuba123:
28 paź 21:28