Macierze
Monka1234: Hej. Mam problem z tym zadaniem:
Obliczyć wyznacznik macierzy
1 2 2
A= 4 3 3
2 2 0
o elementach należących do ciała (Z5, +5, *5).
Obliczyłam z rozwinięcia Laplace'a wyznacznik i wyszedł mi 10. A w odpowiedziach jest 0. Więc
jakie ma znaczenie to, że elementy należą do tego ciała? Czy ma to wpływ na wyznacznik?
4 mar 22:21
Maslanek: Naturalnie

10(mod5)=0(mod5)
4 mar 22:25
Monka1234: Ojej faktycznie. Czyli jeżeli wyszło mi 10 to teraz trzeba tylko wiedzieć, że w działaniu
modulo 5 10 dzieli się przez 5 bez reszty, czyli reszta jest równa 0 i to jest właściwy
wyznacznik?
4 mar 22:28
Maslanek: Skoro macierz jest opisana w pewnym ciele, to jej wyznaczik również.
4 mar 22:32
Monka1234: Ok, dziękuję bardzo za pomoc
4 mar 22:44
Trivial:
Zamiast męczyć się metodą Laplace'a zastosuj eliminację. w2 ← w2 + w1 (mod 5)
1 2 2 1 2 2
4 3 3 → 0 0 0
2 2 0 2 2 0
detA = 0.
4 mar 22:53