granice
figlarz: oblicz granice :
| | (x−1)(1−x) | |
a) lim x−>∞ |
| |
| | (1−6x)(x+1) | |
b) lim x−>
∞ (
√x2+9 −x
4 mar 22:04
figlarz: Proszę o wytłumaczenie

baarrdzo
4 mar 22:05
Ajtek:
a) 1/6 na oko

.
4 mar 22:05
Ajtek:
| | a2−b2 | |
b) skorzystaj z: a−b= |
| |
| | a+b | |
czyli przemnóż licznik i mianownik przez:
√x2+9+x
4 mar 22:07
figlarz: | | √x | |
a lim x−> ∞ |
| |
| | √xtrzeciego stopnia | |
4 mar 22:18
Maslanek: Zamień na potęgi
√n=n1/2
3√n=n1/3
4 mar 22:20
Ajtek:
Że co

A skąd tak

Pomijam zapisy granic.
| | (√x2+9−x)*(√x2+9+x) | |
√x2+9−x= |
| =... |
| | √x2+9+x | |
4 mar 22:21
Ajtek:
A sorry, źle spojrzałem. To już kolejna granica
4 mar 22:22
Maslanek:
4 mar 22:22