zbior wartosci funkcji
dani: Wyznacz zbior wartosci funkcji sin2xcos4x + sin4xcos2x
Prosze o pomoc pozdrawiam
4 mar 21:52
lolek: (1−cos2x)[cos4x+(1−cos2x)cos2x]
(1−cos2x)(cos4x+cos2x−cos4x)
(1−cos2x)(cos2x)
sin2x(1−sin2x)
0,25sin2 2x
ZW=od 0 do 0,25 obustronnie domkniety
4 mar 22:09
dani: A skad sie wziela przedostatnia linijka
4 mar 22:20
Maslanek: Dobre pytanie
4 mar 22:21
ZKS:
Może tak będzie jaśniej.
sin
2(x)cos
4(x) + sin
4(x)cos
2(x) = sin
2(x)cos
2(x)[cos
2(x) + sin
2(x)] =
| | 1 | | 1 | |
sin2(x)cos2(x) = |
| * 4sin2(x)cos2(x) = |
| * [2sin(x)cos(x)]2 = |
| | 4 | | 4 | |
4 mar 22:24
dani: Hm a nie da rady jakos tak ze z tej postaci sin
2xcos
2 cos sie wykombinuje

I jesli z tego
nastepnie sie dojdzie do postaci (1−cos
2x) cos
2x


?
4 mar 22:32
ZKS:
Wyrażenie [(1 − cos2(x)]cos2(x) raczej nic nie da żeby odczytać zbiór wartości.
4 mar 22:39
dani: Powiem ci ze nie bardzo kminie te ostatnie przeksztalcenia z wzorem podwojonego kata.. xd
4 mar 22:43
dani: No ok a jesli mam juz ta ostatnia wartosc to potem sprawdzam przedzialami <−1; 1> w sensie ze
podstawiam?
4 mar 22:47
lolek: rysujac wykres pamietaj o sin2x
4 mar 22:49
ZKS:
| | 1 | |
Skoro na samym końcu otrzymujemy |
| sin2(2x) to możemy zrobić coś takiego |
| | 4 | |
−1 ≤ sin(2x) ≤ 1 /
2
Z tego łatwo odczytać zbiór wartości.
4 mar 23:01