Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian
pilny: Witam wszystkich, robiłem dzisiaj prostsze przykłady, lecz z tym bykiem jakoś sobie nie daję
rady. Pomoże ktoś? Pozdrawiam gorąco

Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian P(x)=x
3−3x
2−x+3 jest równa 2x
2−3x+1.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez dwumian (x+1).
4 mar 21:31
lolek: W(x)=Q(x)P(x)+R
P(x)=(x−1)(x+1)(x−3)
R=2(x−1/2)(x−1)
Skorzystaj z tego.
4 mar 21:46
Aga1.: R=W(−1)
W(x)=Q(x)(x3−3x2−x+3)+2x2−3x+1
w(x)=Q(x)(x−1)(x+1)(x−3)+2x2−3x+1
R=w(−1)=0+2+3+1=
4 mar 21:50
pilny: Więc mam na koniec taką postać jak koleżanka wyżej:
w(−1)=Q(x)(−1−1)(−1+1)(−1−3)+2+3+1=6
Zatem R(x) wynosi 6 i szach mat ?
4 mar 21:58