logarytmy
logarytmy: Wiadomo, że log49 2 = a oraz log49 6 = b. Zatem log7 48 jest równy :
a. 6a+b
b. 4ab
c. 12ab
d. 3a+b
4 mar 21:05
logarytmy: hm?
4 mar 22:31
Janek191:
log49 2 = a ⇔ log72 2 = a ⇔ 0,5 log7 2 = a ⇔ log7 2 = 2a
log49 6 = b ⇔ log72 6 = b ⇔ 0,5 log7 6 = b ⇔ log7 6 = 2 b
log7 48 = log7 ( 6*8) = log7 6 + log7 8 = 2 b + log7 23 = 2 b + 3 log7 2 =
= 2 b + 3 *2a = 6 a + 2 b
===================
4 mar 22:52
Janek191:
log49 2 = a ⇔ log72 2 = a ⇔ 0,5 log7 2 = a ⇔ log7 2 = 2a
log49 6 = b ⇔ log72 6 = b ⇔ 0,5 log7 6 = b ⇔ log7 6 = 2 b
log7 48 = log7 ( 6*8) = log7 6 + log7 8 = 2 b + log7 23 = 2 b + 3 log7 2 =
= 2 b + 3 *2a = 6 a + 2 b
===================
4 mar 22:53
logarytmy: która odpowiedź?
4 mar 23:00
Janek191:
Dobrze przepisane odpowiedzi ?
4 mar 23:05
logarytmy: okej w A ma być 6a +2b
dziękuje
5 mar 00:25