Analiza matematyczna- całka nieoznaczona
V.Abel: Cześć

PYTANIE ZA 100 PKT

!
Dlaczego w całkach nieoznaczonych całkuje się różniczkę, a nie pochodną?
Czy czymś to się różni? I pytanie poboczne.. jak rozumieć różniczkę? dy=dx f
'x, a raczej jak
rozumieć dx? ? ?
Bardzo ważne, proszę o jak najbardziej łopatologiczną odpowiedź, bo w literaturze, którą w tej
chwili przy sobie mam, jest to dość ambitnie napisane, tj. archaizm+wiedza, której jeszcze nie
mam
4 mar 21:05
PW: Napis ∫f(x)dx oznacza dokładnie to samo co ∫f, kiedy mamy do czynienia z funkcją jednej
zmiennej x. Przykład
| | x | | x | |
∫ |
| dx oznacza to samo co ∫ |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
− symbol dx nie ma żadnego matematycznego sensu w tym wypadku, praktycznie wskazuje na to, że
zmienną jest x. Można by było zaniechać jego stosowania przy funkcjach jednej zmiennej.
Ponieważ jednak pojawiają się takie całki jak
i można mieć wątpliwość − czy zmienną jest x, czy a, lepiej jest pisać
| | 1 | | dx | |
∫ |
| dx albo wręcz ∫ |
| . |
| | a2−x2 | | a2−x2 | |
W przypadku funkcji 2 zmiennych, gdy mamy zmienne x i y oznaczenia dx i dy są już istotne, ale
nadal tylko informują o zmiennej (czy całkujemy "po x" traktując y jak parametr, czy
odwrotnie).
4 mar 21:36
V.Abel: No ok, a powiedz mi jak mam do czynienia z całką, o którą co prawda ju pytałem tu na forum
całka z cos
2x, to czy wolno mi zrobić taki myk:
| | 1 | | 1 | |
cos2x=u czyli pod całką mam ∫u2 du, czyli |
| u3+C, czyli |
| (cos)6x +C ... |
| | 3 | | 3 | |
wynik się różni od tego co tu znalazłem, a różnica nie wychodzi równa stałej?
Czy takie rozumowanie jest błędne? Jeżeli tak, dlaczego?
Można jednak się bawić, bez różniczek? i czym one właściwie są?
4 mar 21:56
Maslanek: Spodziewam się, że chciałeś podstawić u=cosx
| | du | |
Ale po zrózniczkowaniu: du=(−sinx) dx ⇒ dx= |
| . |
| | −sinx | |
Wtedy całka wygląda inaczej
4 mar 21:58
Patryk: eeeee Synek ,Nie ma takiego bicia, co Ty tu ....
4 mar 21:59
V.Abel: Patryk wyhamuj, bo się rozijesz

Przecież PW powiedział, że można pisać bez różniczki, więc to nie powinien być błąd?
4 mar 22:06
Patryk: tak tylko napisałem ,nie ze złości.

pozdrawiam
4 mar 22:10
Patryk: wg mnie to dx musi być nawet jak go nie ma. podstawowy element całki oznaczonej wiec
nieoznaczonej także
4 mar 22:15
4 mar 22:32
C: a ja mam pytanie w fizyce znalazłem wzór
| d2x | |
| czemu d jest do kwadratu i o co z tym chodzi z matematycznego punktu widzenia? |
| dt2 | |
| | d2sinx | |
dajmy na to mam sobie |
| |
| | 5t2 | |
| | dx | |
no bo jak bym miał |
| to jasne co trzeba z tym zrobić. |
| | dt | |
4 mar 22:36
Maslanek: Hmm... Rzeczywiście
4 mar 22:37
C: | | d2sinx | |
ups miało być |
| |
| | d5t2 | |
4 mar 22:37
4 mar 22:41
C: aha nie znalem tego wzoru
4 mar 22:42
Trivial: To nie żaden wzór tylko inne oznaczenie tego samego.
4 mar 22:42
PW: No i już np. zastosowanie "metody podstawiania", czyli po prostu liczenia całki z pochodnej
funkcji złożonej, nastręcza kłopoty − z powodu oznaczeń.
4 mar 22:50