wielomiany
pola: udowodnij że nierówność x4−2x3+2x2−8x+16>0 zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej x
próbowałam hornerem ale nie moge znaleźć pierwiastka..
4 mar 20:46
Ajtek:
Masz wielomian 4 stopnia i ma on przyjmować tylko wartości dodatnie ⇒ nie może mieć
pierwiastków

.
4 mar 20:51
ICSP: x4 − 2x3 + x2 + x2 − 8x + 16 > 0
(x2 − x)2 + (x−4)2 > 0
Dopisz komentarz.
4 mar 20:53
pola: racja, hmm to jak przekształcić tą nierówność by udowodnić to twierdzenie?
4 mar 20:53
Wazyl: Przedstaw za pomocą 2 f kwadratowych z Δ<0.
4 mar 20:54
pola: dobra , już rozumiem dzięki
4 mar 20:57
ICSP: no to ja chętnie spojrzę na ten komentarz
4 mar 21:02
pola: (x2 − x)2 −−−−−> Δ<0− funkkcja nie ma miejsc zerowych − x∊R
(x−4)2−−> funkcja również nie osiąga zera −x ∊R
co w sumie daje rozwiazanie −−−−> x∊R
4 mar 21:08
ICSP: pierwsza dla x = 0 oraz dla x = 1 jest równa 0
drugie dla x = 4 jest równe 0
Zły komentarz.
4 mar 21:09
pola: racja , (x2−x)2−−> dwa miejsca zerowe 1 i 0
(x−4)2−−>x0=4
to może tak− jeśli podstawimy pod x miejsce zerowe 1 funkcji to w drugiej otrzymamy wartość
dodatnią co spełnia nierówność
4 mar 21:18
pola: a jesli podstawimy jaką kolwiek inna liczę to podniesiona do kwadratu również da nam wartość
dodatnią
4 mar 21:19
ICSP: Teraz

Trzeba to jeszcze jakoś ładnie ubrać w słowa i koniec zadania.
4 mar 21:26