Funkcja kwadratowa z paramatrem
xxx: dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 równania −x2−x+m−4=0 spełniają
warunek |x1| + |x2| ≥2
4 mar 19:57
Wazyl: Zaczynaj!
Δ...
4 mar 19:58
xxx: wiem, rozwiązuje deltę. wychodzi mi większa od 3 3/4. Później z wartością bezwzględną mi się
miesza i nie potrafię rozwiązać poprawnie.
4 mar 20:00
Wazyl: Wzory Vieta znane? Pokombinuj z nimi!
4 mar 20:02
xxx: Dochodzę do takie czegoś:
(x1+x2)2 − 2(x1 x x2) + 2|x1 x x2|
gdzie:
x1+x2 = −1
x1 x x2 = 4+m
Tylko na wartości bezwzględnej się wykładam i nie potrafię wykonać poprawnie.
4 mar 20:04
Wazyl: Skąd Ci się wzięła ta 2 wartość?
4 mar 20:17
zawodus : Podnieś tę nierówność z zadania do kwadratu i potem wzory Viete'a.
4 mar 20:21
xxx: tak zrobiłem. napisałem..
4 mar 20:22
Marcin: (x1 + x2)2 − 2|x1x2| ≥ 4
4 mar 20:25
Marcin: Nie, głupotę Ci napisałem
4 mar 20:29
Marcin: W sumie miałeś dobrze
(x
1+x
2)
2 −2x
1x
2 + 2|x
1x
2| ≥4
Po podstawieniu.
(−1)
2 −2(4+m) + 2|4+m| ≥ 4
No i przedziałami
4 mar 20:33
xxx: idiota ze mnie! podnosiłem tylko lewą stronę, a zapominałem o prawej. Dzięki bro za czas!
4 mar 20:46