prawdo
Paulina:
Mam takie zadanie z prawdo i wynik nie chcę wyjść poprawny
Liczby 1,2,3,4,5,6 ustawiamy losowo w szereg. Oblicz prawdo zdarzenia, że w tym ustawieniu
iloczyn każdych dwóch sąsiednich liczb jest liczbą parzystą.
Wypisałem sobie co by było dla 12 na pierwszym miejscu
(123456)
(123464)
..
i wszyło takich zdarzeń 16
więc dla 1 z przodu mam 48
Dla całości 6*48=288 kombinacji
| | 288 | | 2 | |
P(A)= |
| wychodzi |
| i źle |
| | 6! | | 5 | |
4 mar 19:28
Paulina: Wypisałam takie żeby nikt się nie czepiał
(123456)
(123465)
(124356)
(124365)
(125643)
(125634)
(126534)
(126543)
(123654)
(123645)
(126345)
(126354)
(124563)
(124536)
(125436)
(125463)
Więc dla 1 z przodu mam 16*3 ?
4 mar 19:31
Bizon:
... to może tak?
Odpowiedz sobie jak muszą być ustawione te liczby ... aby iloczyn każdych sąsiednich liczb
był parzysty
4 mar 19:34
pawel95: " iloczyn każdych dwóch sąsiednich liczb jest liczbą parzystą."
wiec musimy ustawic liczby w nastepujacy sposob:
NP, P , NP, P, NP, P lub P , NP , P , NP , P , NP
A = 2 * 3!*3!
Ω = 6!
| | 2 * 3! * 6 | | 1 | |
P(A) = 2*3!*3! / 6! = |
| = |
| |
| | 3! * 4 * 5 * 6 | | 10 | |
4 mar 19:36
Bizon:
... podpowiem
PNPNPN lub NPNPNP
... dalej poradzisz −
4 mar 19:37
Paulina:
ale to ma być że każdej z tych liczb np 23 czy tylko 1i 2 3i4 5i6 ?
4 mar 19:37
Paulina: ?
4 mar 21:07
Mila:
Przeczytaj co napisał BIZON,
3!*3! +3!*3!=2*3!*3!
Mieszasz parzyste między sobą i nieparzyste między soba. +mieszasz nieparzyste między soba i
parzyste między soba.
To jest to samo co napisał Paweł.
4 mar 21:40
Paulina:
Hmm ale z mojego rozpisania też powinno wyjśc, tylko muszę wyrzucić kilka opcji ?
4 mar 21:41
Maslanek: Oprócz mieszania jest jeszcze to co pokazała Paulina. Rzeczywiście, jesli mamy układ:
NPNPPN lub NPPNPN to też warunki są spełnione
Albo: PNPNPN lub NPNPNP.
Czyli jest tego jednak trochę więcej

|A|=4*3!*3!=4*2*3*2*3=4!*6
| | 4!*6 | | 6 | | 1 | |
I P(A)= |
| = |
| = |
| . |
| | 6! | | 5*6 | | 5 | |
Brakuje jeszcze 2 razy więcej
4 mar 22:08
Paulina: No właśnie ja zawsze wypisuję kilka zdarzeń ale nie pomogło tutaj.
4 mar 22:10
Maslanek: Nei no... To teraz wszystko się zgadza

Przekłamałaś mnie tu
| | 1 | |
Wynik to |
| . Raczej  |
| | 5 | |
4 mar 22:11
Paulina:
Coś nie tak Maślanku !
4 mar 22:15
Mila:
Są 4 warianty ustawień.
4 mar 22:17
Paulina:
Poczekajcie zaraz coś napisze
4 mar 22:18
Maslanek: Jaki jest wynik według odpowiedzi? Poszukamy najwyżej czegoś pasującego do odpowiedzi.
Ale moje myślenie jest raczej dobre (zresztą dzięki Tobie

)
4 mar 22:18
Paulina:
(123456)
(123465)
(124365)
(125643)
(125634)
(126543)
(123654)
(123645)
(126345)
(124563)
(125436)
(125463)
Jest 12
dla 1 mam 3*12=36
dla wszystkich liczb 6*36
4 mar 22:21
Paulina: co o tym myślicie ?
4 mar 22:26
Maslanek: W miejsce jedynki możesz wstawić tylko liczby nieparzyste wtedy ^^
Weź pod uwagę, że jeśli na początku stoi liczba parzysta, to możliwości jest mniej (proponuje
rozpisać skoro lubisz)
4 mar 22:30
Paulina: Kto tak powiedział ?
jesli na pierwszym miejscu będę miał 6 to na drugim mogę mieć 1,3,5
4 mar 22:31
Maslanek: Rozpisz, pogadamy
4 mar 22:31
Paulina: wszystkich zdarzeń nie będę wypisywała ? chcesz mnie zabić ?
4 mar 22:32
Paulina: ?
4 mar 22:40
Maslanek: Napisz te, gdzie jest liczba parzysta na początku. Jakakolwiek. Zobacz prawidłowość.
Wykonuj polecenia

W końcu podobno czasem mądrze gadam
4 mar 22:42
Paulina:
412365
itp itd
4 mar 22:42
Maslanek: Wypisz ile ich jest... I policz ile ich jest dla pewnej liczby parzystej...
No kurde... To, że ja jestem leniwy, to w porządku. Ale Ty prosisz o pomoc i nawet nie
próbujesz wykonać wskazówek... To już boli...
4 mar 22:48
Paulina:
Przecież już wypisałam i podałam.. ?
dla każdej liczby na początku {1,2,3,4,5,6}
wychodzi po 12 ustawień.
4 mar 22:49
Maslanek: Nie dla każdej

Czytaj od początku...
I wypisz te ciągi z 2 na początku na przykład.... Jak zauważysz prawidłowość, to spróbuj coś
namodzić... I nie, nie jest ich 12...
4 mar 22:55
Paulina:
22:21 policz ile ich jest ? jest 12 dla 1,2 dla 1,4 oraz 1,6 również
4 mar 22:57
Maslanek: Owszem a dla 2,1; 2,3; 2,5
4 mar 22:57
Paulina:
dla 21 mam
(214365)
(213645)
(216345)
(216354)
(214563)
mam 5 takich ustawień
4 mar 23:06
Maslanek: 21 3456
21 5436
21 3654
21 5634
21 3465
21 5463
21 3645
21 5643
Na pewno? Nie wiem czy jeszcze jakieś. Chyba nie

PNPN
NPNP
NPPN
Mamy 3*2!*2!=3*4=12
Brakuje jeszcze 4 do tych moich

Z parzystymi na poczatku
4 mar 23:10
Paulina:
Maślanek źle

215634 nie może być
bo 1*5 jest nieparzyste
4 mar 23:14
Maslanek: Rzeczywiście, to tylko 4 w takim razie

.
Ty też masz jeden za dużo
4 mar 23:27
Paulina: zadanie do pomyślenia
4 mar 23:32
Maslanek: Bez przesady

Zadanie szybkie i przyjemne. Tylko najlepiej nie rozpisując, tylko zapisując
odpowiednie pary liczb (tak jak wyżej z 22:08)
Lecę. Dobranoc

Z resztą sobie poradzisz
4 mar 23:33
Mila:
Jaką masz odpowiedź?
4 mar 23:35
4 mar 23:37
Mila:
Dla 4 wariantów. 22:17 i U Maslanka też tak masz.
| 4*3!*3! | | 4*6*6 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 6! | | 2*3*4*5*6 | | 5 | |
5 mar 00:03
Paulina:
4 warianty i potem kazdą mogę wybrać na 3! ? DZIĘKUJĘ WAM !
5 mar 00:06