równanie okręgu (planimetria)
Kojack: Okrąg o równaniu x2+y2−4x+3=0 , oraz prosta y=3. Ile punktów wspólnych ma ten okrąg z podaną
prostą?
4 mar 19:24
Aerodynamiczny: budujemy równanie okręgu
(x−2)
2 + y
2 = 1
Wygląda na to że nie ma punktów wspólnych z prostą y=3
bo odległość środka okręgu od tej prostej jest równa 3, a promień wynosi 1.
Więc r<d czyli nie ma punktów wspólnych
4 mar 19:28
Piotr:
narysuj to zobaczysz
4 mar 19:28
Aerodynamiczny: I to jest geometria analityczna, a nie planimetria
4 mar 19:29
Kojack: Prosiłbym bardzo o rozpisanie tego jak dla ostatniego downa (krok po kroku)

Muszę się tego
nauczyć na jutro. Za każdą odpowiedź jestem wdzięczny.
4 mar 19:32
4 mar 19:35
Aerodynamiczny: Ja w zasadzie to rozpisałem.
musisz z równania x2+y2−4x+3=0 przejść na postać kanoniczną okręgu

czyli na postać (x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
x
2 − 4x + y
2 +3 = 0
Zwijamy wszystko za pomocą wzorów skróconego mnożenia. Mamy x
2 i −4x więc
musi być (x−2)
2 − 4 musimy odjąć 4 bo w wcześniejszym równaniu jego nie było a sens równania
musi pozostać taki sam, więc otrzymujemy:
(x−2)
2 + y
2 − 4 +3= 0
(x−2)
2 + y
2 = 1
r=1 S(2:0)
Liczymy odległość środka okręgu(S) od prostej y=3
Jest do tego specjalny wzór, ale tutaj wystarczy spojrzeć i widać że d=3
d jest większe od r więc prosta nie ma pkt wspólnych z okręgiem.
Bardziej tego wytłumaczyć nie potrafię
4 mar 19:40
Kojack: dzięki
4 mar 20:24