pozornie łatwe ale..
Marcinek: Uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c zachodzi nierówność
a2+2b2+c2≥2b(a+c).
4 mar 19:10
bezendu:
Było wczoraj.
4 mar 19:10
lolek: a2+2b2+c2≥2b(a+c)
a2+2b2 +c2 ≥ 2ba + 2bc
a2+2b2 +c2 − 2ba − 2bc ≥ 0
(a−b)2 + (b − c )2 ≥ 0
4 mar 19:14
PW: lolek, konieczny komentarz słowny. Jeżeli napiszesz tylko to, na pewno obetną punkt.
4 mar 19:16
lolek: wiem , wiem nie chcialo mi sie pisac , bo wiadomo , ze suma dwoch liczb podniesionych do
kwadratu jest wieksza−rowna 0
4 mar 19:18
Saizou : ale to nie wystarcza
4 mar 19:19
lolek: ta
4 mar 19:20
Saizou : a gdzie śpiewka o ciągu równoważnych przekształceń
4 mar 19:24
PW: No to masz przykład. Rozumowania zapisanego dwiema linijkami
x = 5
x2 = 25
nikt nie zakwestionuje − przyjęło się, że następny napis wynika z poprzedniego i nie trzeba za
każdym razem tego tłumaczyć.
A jak będzie z zapisem rozumowania odwrotnego
x2 = 25
x = 5.
− Na pewno obetną punkt
4 mar 19:25
lolek: w sumie masz racje inaczej powinienem to uzasadnic
4 mar 19:42