pochodna
pomocy: jak obliczyc pochodna y={x} ? (czesc calkowita)
4 mar 19:09
Godzio:

Tak się oznacza część ułamkową (część całkowita − [x] )
| f(x + h) − f(x) | | [x + h] − [x] | |
| = |
| |
| h | | h | |
Problem jest tylko w punktach nieciągłości x = n ∊ N
| [n + h] − [n] | | n + [h] − n | | [h] | |
| = |
| = |
| |
| h | | h | | h | |
h → 0
+ granica jest równa 0
| | −1 | |
h → 0− granica jest równa |
| = ∞ |
| | 0− | |
Zatem pochodna w punktach całkowitych nie istnieje, po za tym pochodna jest równa 0.
4 mar 19:28
pomocy: no wlasnie pomylilo mi sie
chodzilo mi o czesc ulamkowa
4 mar 19:36
Godzio:
Eh ! Próbuj analogicznie ( {x} = x − [x] − powinno z tego pójść )
4 mar 19:45
pomocy: w punktach calkowitych tez pochodna nie istnieje
a jak zrobic to bez rownosci {x}=x−[x] ?
4 mar 21:27
pomocy: ?
4 mar 21:40
pomocy: ?
4 mar 22:11
Godzio:
Znów w całkowitych x ∊ Z (nie wiem czemu wcześniej pisałem ∊ N )
| {x + h} − {x} | | {x} + {h} − {x} | | {h} | |
| = |
| = |
| |
| h | | h | | h | |
I granica znów nie istnieje. Policz sobie granicę w 0
+ i 0
−
5 mar 00:00
pomocy: granica nie istnieje w punktach calkowitych a w pozostalych ile wynosi?
10 mar 19:48
pomocy: ?
10 mar 20:25
pomocy: ?
11 mar 19:33
Mila:
1
11 mar 19:34
wredulus_pospolitus:
pomyśl trochę
'co to jest pochodna funkcji

' jaka jest interpretacja geometryczna pochodnej funkcji

11 mar 19:40
pomocy: a dlaczego 1 jak to wyliczyc?
11 mar 19:45
Mila:
Patrząc na wykres:
Masz tam dla x∉C fragmenty funkcji:
f(x)=x+c
c− przesunięcie , dla każdego przedziału inna stała.
11 mar 20:13