POMOCY !!!
Gabi: Adam rozwiązywał przed egzaminem zadania z matematyki. Pierwszego dnia rozwiazał 40 zadań, a
kazdego nastepnego dnia rozwiazał 1.5 razy wiecej. W sumie Adam rozwiazał 325 zadań. Przez ile
dni rozwiazywał te zadania i ile zadań rozwiązał w ostatnim dniu?
Jakby ktoś rozwiazał i przysłał mi w komentarzu to byłbym bardzo wdzieczny
4 mar 19:00
Marcin: Typowe zadanie na ciągi. Próbowałeś sam?
4 mar 19:01
Gabi: Tak, ale mi nie wyszło. Jakaś kosmiczna delta bez rozwiazania.
4 mar 19:04
Piotr:
myślę, że można to na szybko rozwiaząć.
40 + 60 + 90 + 135 = 325
4 mar 19:12
Gabi: Ale ja potrzebuje dokładne rozwiazanie, bo bedzie zbierane to zadanie
4 mar 19:13
bezendu:
To rób sama, masz wskazówkę. Z takim podejściem matura oblana
4 mar 19:14
Piotr:
a
1 = 40
itd.
Jeśli musisz rozwiązać ze wzorów to to jest chore. To jest bardzo krótkie zadanie. Rozumiem
gdyby tych zadań rozwiał na 20 dni na przykład. ale tu ?
| | 1−(32)n | |
40* |
| = 325 i wyliczasz n |
| | 1−32 | |
4 mar 19:18
Gabi: a1=40
sn=325
q=1,5
sn=a1(1−qn)/1−q
325=40(1−1,5n)/1−1,5
325=40(1−1,5n)/−0,5
325=−80(1−1,5n)
−64/16=1−1,5n
1,5n=1+64/16
1,5n=80/16
1,5n=1,54
n=4
an=a1*qn−1
a4=40*1,53
a4=40*27/b
a4=135
Dobrze ?
4 mar 19:24
Piotr:
nie sprawdzam obliczeń ale po wynikach wnioskuję, że tak

tylko po co tyle obliczeń...
4 mar 19:26
Gabi: bo u mojej nauczycielki jesli nie masz obliczen to dostajesz 1. brak obliczne=praca
niesamodzielna
4 mar 19:27
Piotr:
a wez proszę przedstaw takie rozwiazanie jak podałem (oprocz tego co wyliczylas). to nie jest
przeciez bez obliczen. i spytaj Pani czy by to uznała i jeśli nie to dlaczego.
w jednej linijce masz obliczone n i ostatni wyraz.
4 mar 19:32
Gabi: to jest zadanie z sprawdzianu. moja kolezanka z lawki miala tak zrobione tym sposobem co Ty
podałeś i miała 0pkt
4 mar 19:44
Piotr:
ja bym tego nie popuscil. jest obliczone ? jest. matematyka to logiczne myslenie. skoro
pierwszego dnia rozwiazal 40 zadan a potem az poltora raza wiecej to wiadomo, ze 325 nie
zajelo mi duzo czasu. Na miejscu kolezanki klocilbym sie z Pania.
4 mar 19:48
4 mar 19:49
Gabi: uwierz mi nie warto było. dostała ogolnie 3 ze sprawdzianu, a kłócić sie i dostac 1 to bez
sensu. wolala juz siedziec cicho. to i tak nie zmieniłoby jej oceny na wyższą. na maturze
pokaże na co ja stac i wtedy nauczycielce szczena opadnie
4 mar 19:54
kika: Ale nie należy sie kłócić , tylko spokojnie wyjaśnić . Nie ma ludzi nieomylnych.
4 mar 19:56
Gabi: nawet spokojne wyjasnienie byloby potraktowane jako wytykanie nauczycielowi jego niekompetencji
wiec wyniklaby z tego ostra klotnia. tragedia u mnie w szkole jest pod tym wzgledem −,−
4 mar 19:58
kika: Aż trudno uwierzyć



!
4 mar 20:45