prosze o pomoc
raw: | | ax+2 | |
Witam mam dość dziwne zadanie  Dana jest funkcja homograficzna f(x)= |
| . Naszkicuj |
| | x−b | |
w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów (a,b) dla których ta funkcja jest malejąca
w przedziałach (−
∞;b),(b;
∞).
4 mar 18:54
raw: wie ktoś jak zrobić ?
4 mar 18:57
Godzio:
| a(x − b) + ab + 2 | | ab + 2 | |
| = |
| + a, x ≠ b |
| x − b | | x − b | |
Funkcja jest malejąca w tym przedziale jeśli
ab + 2 > 0
Umiesz narysować zbiór takich punktów, których to spełnia ? (wsk. a to x, b to y) ?
4 mar 18:59
Bizon:
skoro malejąca to znasz ćwiartki funkcji podstawowej ... znasz asymptotę pionową
4 mar 19:04
raw: hmm czyli hiperbole namalować ?
4 mar 19:05
Godzio:
Tak, ale zbiorem punktów nie będzie hiperbola tylko ... ?
4 mar 19:05
raw: asymptota pionowa to b tak ?
4 mar 19:06
raw: może ktoś namalować jak to wyjdzie ?
4 mar 19:07
Godzio:
| | ⎧ | b > − 2a dla a > 0 | |
| ab + 2 > 0 ⇒ ab > − 2 i a ≠ 0 ⇒ | ⎨ | |
|
| | ⎩ | b < − 2a dla a < 0 | |
Dla a = 0 mamy 2 > 0 czyli b ∊ R − (sama oś OB − inaczej OY)
Jest to obszar pomiędzy gałęziami hiperboli (bez hiperbola)
4 mar 19:11
raw: okey już rozumiem dokładnie o co chodzi

dziękuje !
4 mar 19:16