matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie proszę
Mateusz:
na rysunku BE i CD sa równioległe. Oblicz a. |ED| , jezeli |AE| = 3 , |AB| = 5 , |BC| = 10 B. |CD| , JEZELI |AB}= 4, |BC|= 5 , |EB| = 2.
28 paź 17:07
ak1:
Popatrz na twierdzenie Talesa. |AE|/|AB|=|ED|/|BC| |ED|=|AE|*|BC|/|AB|
28 paź 17:31