Marcin:
Trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC| = |BC|, podzielono odcinkiem CD, którego koniec D leży
na boku AB, na dwa trójkąty równoramienne ADC oraz BCD tak, że |AD| = |CD| oraz |BD| = |BC|.
Oblicz miarę kąta BAC
Przez to głupie zadanie miałbym z tej matury o 4% za mało.

Jeżeli ktoś je już tutaj wrzucał, to wybaczcie
4 mar 18:51
Paulina:
Dobrze przepisałeś ? chyba BD=AB tak chyba powinno być żeby to miało sens
4 mar 18:55
4 mar 18:57
bezendu:

α=180−2β
180−2β+180−2β+189−β=180
5β=360
β=72
∡BAC=180−2*72
∡BAC=36
0
4 mar 19:08
Marcin: Nie cierpię taki zadań. Dzięki bezendu!
4 mar 19:10
bezendu:
To łatwe zadanko było
4 mar 19:11
bezendu:
Nie zrobiłeś tylko tego zadania ?
4 mar 19:13
Marcin: Tak, tak. Wręcz banalne jak się teraz na nie patrzę

Ale 96% to w sumie też byłby dobry
wynik. Fajna maturka była
4 mar 19:13
Marcin: No tylko to sprawiło mi problem
4 mar 19:14
bezendu: Ja bym się męczył z trapezem więc wynik podobny do Twojego
4 mar 19:15
zawodus : Marcin czyżbyś był ze świętokrzyskiego?
4 mar 19:15
Marcin: Trapez mi akurat podszedł.
Pole trapezu to wiadomo, a pole tego trójkąta, to pole trapezu minus pola dwóch trójkątów,
które mają takie same wysokości
4 mar 19:16
Marcin: Cześć zawodus. Z podkarpacia jestem
4 mar 19:17
zawodus : No tak zapomniałem, że echo ma trochę większy zasięg. Maturka miła a klucz ładny opracowali
4 mar 19:21
zawodus : Dzisiaj moi podopieczni pisali
4 mar 19:22
Marcin: Podopieczni?

A jak oceniasz stopień trudności tej maturki?
4 mar 19:28
zawodus : Matura w sam raz na maj

Moi uczniowie
4 mar 19:37
Piotr 10: Te zadanie z trapezem, to nalepiej pokazać. że dwa trojkąty są równie połowie pola trapezu, a
więc tamten trójkąt(CMB) tez musi mięc pole równe połowie trapezu tak?>
4 mar 19:48
Piotr 10: ok wyszło,
4 mar 19:53
Marcin: Brawo

Ja po prostu policzyłem pole tego trójkąta odejmując te dwa niepotrzebne i wszystko
ładnie wyszło
4 mar 20:09
Marcin: zawodus jesteś nauczycielem, czy korepetytorem?
4 mar 20:10
zawodus : I tak i tak chociaż nauczycielem to bezrobotnym
4 mar 20:17