trygonometria
Kamsoon: Rozwiąż równania:
a)3tg2 x−1/cos2 x=5
b)sinx+cos2 x=1/4
c)2tgx+3ctgx+5=0
d)ctg2−2tg2 x=2
4 mar 18:49
kika: I rozwiąż.
4 mar 18:50
lolek: b) sinx+1−sin2x=1/4
t=sinx
...
c)2tgx+3/tgx−5=0
t=tgx
2tg2x−5tgx+3=0
...
4 mar 18:56
lolek: a)3sin2x/cos2x−1/cos2x=5
(3sin2x−1)/cos2x=5
3sin2x−1=5cos2x
3sin2x−1=5(1−sin2x)
8sin2x=6
sin2x=3/4
sinx=√3/2 lub sinx=−{3}/2
x=? lub x=?
4 mar 19:01
lolek: c)zapomniałem napisać ,że x≠π/2+kπ
d)1/tg2x−2tg2x=2 x≠π/2+kπ
1−2tg4x=2tg2x
−2tg4x−2tg2x+1=0
t=tg2x
−2t2−2t+1=0
...
4 mar 19:04