jerey: Jeden z koncow odcinka lezy na paraboli y=x2 a drugi na prostej o rowaniu y=2x−6. wykazac, ze
długosc tegp odcinka jest nie mniejsza od √5.
P tak oznaczyłem punkt ktory lezy na paraboli jego wspolrzedne P(x,x2)
B punkt lezacy na prostej o rownaniu y=2x−6 wspolrzedne ; B(x,2x−6)
d odległosc punktu P od prostej
teraz jak to zapisac?
długosc odcinka czyli PB≥√5
czy d odległosc punktu od prostej jest wieksza lub rowna 5.
prosze o jakies wskazówki do zadania, bo zabardzo nie wiem jak je ruszyc
4 mar 18:29
jerey: | | |2x−x2−6| | |
zapisałem ze d≥√5 ⇒ |
| ≥ √5 |
| | √5 | |
co po pomnozeniu stronami daje:
|2x−x
2−6|≥5
teraz pojawia sie kolejny problem , jak rozwiązac powyzsze rownanie kwadratowe ktorej jest w
module
4 mar 18:34