prosta asymptota
mich: Witam
Musze policzyc asymptote ukosna funkcji y=x2/(x−1)
a wyszło mi równe a=1
aby obliczyc b podstawiam do wzoru:
lim(x2/(x−1) −x)
i b=1. Ale wiem ze to niepoprawny wynik ponieważ b powinno równać się chyba 0. Jak to obliczyc
4 mar 18:18
Krzysiek: dobrze masz, b=1
4 mar 18:24
mich: to jest zle, z wykresu wychodzi inaczej
5 mar 01:18
Aga1.:

prosta y=x+1 jest asymptotą ukośną wykresu danej funkcji.
5 mar 10:25
PW:
| | x2 | | x2−1+1 | | (x−1)(x+1) | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + |
| = x+1 + |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x+−1 | | x−1 | |
W takich prostych przypadkach bardzo pożyteczne bywa przekształcenie wzoru określającego
funkcję. Teraz widać jak na dłoni − nawet dla kogoś kto nie uczył się o granicach − że dla
dużych x wartości f(x) bardzo mało różnią się od x+1. Granice w sposób formalny też łatwiej
policzyć i mniejsza możliwość popełnienia błędu przy wyznaczaniu asymptot.
5 mar 12:09