.
cder: Przez kran A woda dopływa do basenu, a przez kran B− wypływa. Gdy oba krany są otwarte, basen
napełni się po 12 godzinach. Czas napełniania basenu jest o godzinę krótszy od czasu jego
opróżniania. Po ilu godzinach kran A napełni basen?
4 mar 18:06
cder: up
4 mar 23:48
pigor: ... , niech
t=? −szukany czas w [h] napełnienia basenu
o pojemności V, to z warunków zadania masz np. takie równanie
wydajności pracujących jednocześnie pomp basenu :
Vt −Vt+1= V12 /:V ⇔
1t −
1t+1=
112 /*12t (t+1) ⇔
⇔ 12(t+1)−12t= t t+1) ⇔ 12= t (t+1) ⇔
3*4 =
t(t+1) ⇒
t=3 [h] .
5 mar 00:09
daras: ale to już było !
5 mar 04:44